250404 höll jag en presentation på samverkansträffen för AI i skola och utbildning som RISE arrangerade. Jag berättade om några av våra aktiviteter på Luleå tekniska universitet runt AI-transformation och fick mycket positiv återkoppling. Känns som om vi på LTU är helt rätt ute.
40 Hours of AI – Keeping Luleå University of Technology at the Cutting Edge
As part of a workshop at the NERA conference, I gave a three-minute lightning talk about our work with educating all employees. This is part of our Nordic project, NordicEdAI. Below are my notes.
Hi, my name is Peter Parnes. I am a professor in Pervasive and mobile computing at Luleå University of Technology in Sweden.
I have been conducting research on learning with modern technologies for about 30 years, and since 2022, I have focused on applied AI and learning.
At my university, LTU, we have concluded that AI changes almost everything, including learning, research and administration. Thus, we want every employee to know what AI is and how it affects their work.
Why should everybody learn about AI?
Everybody needs to understand how AI affects society and thus changes _what_ our students should learn.
Everybody needs to understand the risks and ethical issues with using AI. Both directly and indirectly.
Everybody also needs to understand how we as a government entity, are allowed to use AI.
Finally, it is a democracy question. If we don’t understand AI’s opportunities and risks in society, we cannot participate in shaping its impact. It is our responsibility to learn more about AI to engage in democratic discussions.
What did we do? We created a new course for all employees: 1900 persons, teachers, researchers, and administrative personnel.
The course includes an introduction to AI and Generative AI, tools, examples, thoughts on learning and examination, legal requirements, and many examples from our own teachers and researchers.
It is a 40-hour course that participants take at their own pace with a bigger final assignment.
To encourage everybody to take the course, we auto-enrolled everybody. The course started 2 weeks ago.
What is next?
We are going to continue to help our employees learn more about AI through clear recommendations, workshops, inspiration events, and promoting that everybody shares their findings around AI with each other.
I also want to briefly mention our work on AI guidelines and recommendations.
At LTU, I created our first AI guidelines in early 2023.
Now, I work on a national level in Sweden with the Association of Swedish Higher Education Institutions, creating recommendations for all of Sweden’s higher education with the goal of getting more homogeneous recommendations. The background is that the recommendations differ quite a lot between educational institutions in Sweden.
This will help us establish a standard view nationally on how to best utilize AI in learning and teaching.
To conclude, AI gives us huge opportunities that can lead to great innovations, but we need to understand the technology, its possibilities, risks, and limitations.
Thank you for listening.
CDT 30-år
Igår, 241120 firade CDT, Centrum för distansöverbryggande teknik 30 år. CDT är ett forskningscenter vars syfte är att koppla ihop industri med akademi. Jag var en av de första anställda på CDT 19950101 och jag forskade på framtidens mänskliga kommunikation som bland annat ledde till mStar och Marratech. Under firandet var jag inbjuden att berätta om de första åren på CDT och sedan ge en framtidsspaning där jag fokuserade på AI och dess påverkan på samhället.
Här är mina bilder om någon är nyfiken:
Fika med framtiden

De senaste dagarna har jag varit på fika med framtiden och diskuterat lärande i en värld med allestädes närvarande AI på Learning Forum 2024. En slutsats från våra samtal är att när AI effektiviserat sönder hela vår värld så finns bara bildning kvar.
Det leder till frågan om hur vi skapar en allmänt ökad bildning i samhället och det i sin tur leder till frågan; vad är syftet med skolan och med högre utbildning i den närstående framtiden?
Speciellt universitetens roll ifrågasätter jag där vi måste fundera starkt på hur utbildningarna ska utformas och vad de ska innehålla samt hur vi kan bredda utbildningarna för att forma bildade individer som kan tänka fritt istället för att bara vara specialister.
En sak vet vi och det är att AI kommer att lösa de flesta problemen åt oss och då måste vi människor adressera de udda och komplicerade problemen som inte har någon klar lösning.
En annan otroligt viktig uppgift vi människor har är att forma AI-systemen så att de får en bra etisk och moralisk kompass för utan det blir det game over.
Jag kommer att fortsätta att fika med framtiden och fundera på vad människans syfte blir. Är det kanske så att mening med livet att lära och bli bildade?
LTU:s pedagogiska pris 2024
Jag har tilldelats LTU:s pedagogiska pris för 2024. Jag delar utmärkelsen med Françoise Dubois, även om vi inte har jobbat tillsammans pedagogiskt, ännu.
Min motivering: ”Peter Parnes har gjort betydande insatser inom datateknikområdet och strävar efter att förena akademiska studier med ny teknik. Genom sina initiativ kring pedagogiska projekt har han skapat en inkluderande och stödjande lärandemiljö som främjar studenters självständighet.
Peters forskningsinsatser kring teknikens roll för lärande har bidragit till att sprida pedagogisk kunskap både inom och utanför akademin, och hans engagemang i implementeringen av AI på universitetet vittnar om hans intresse för sambandet mellan teknik och pedagogik.
Peter tilldelas priset för förnämlig insats till gagn för utbildning genom att skapa en lärandemiljö där alla studenter kan delta och genom sitt engagemang för framtidens lärande.”
Grattis till mig.
Sveriges Radio om nobelpriset i fysik inom AI 2024
Gjorde ett litet inspel i Sveriges Radio 241008 om att John J. Hopfield och Geoffrey E. Hinton fick nobelpriset i fysik 2024. Jag blir intervjuad av André Pettersson om AI:s påverkan på samhället.
Nedan hittar ni hela inslaget och hos Sveriges Radio hittar ni en kortare variant: Professorn delar Nobelpristagarens AI-oro: ”Vilda västern”.
Öppna föreläsningar om AI i samarbete med Folkuniversitet
Under oktober så håller jag 6 öppna föreläsningar tillsammans med Folkuniversitetet, 5 om AI och lärande och 1 om AI och jobbsökande enligt schemat nedan. Alla föreläsningar är gratis öppna för alla intresserade. Det är bara att komma. Folkuniversitetet arrangerar flera andra sessioner om AI också, både på plats och online.
AI och lärande
Haparanda, tisdag 241002 1800-1930, info. Presentation.
Boden, tisdag 241008 1800-1930, info. Presentation.
Gällivare, måndag 241014 1200-1300, info. Presentation.
Älvsbyn, tisdag 241015 1800-1930, info. Presentation.
Piteå, tisdag 241022 1900-2030, info. Presentation.
AI och jobbsökande
Luleå, torsdag 241010 1830-2000, info. Presentation.
Ses vi?
Är lärande meningen med livet och kan AI hjälpa oss att lära mer? – Karlstad universitet 240926
Jag blev inbjuden att inleda Karlstad universitets lärandedag 240926 med lite av mina tankar om AI och lärande med rubriken Är lärande meningen med livet och kan artificiell intelligens, AI hjälpa oss att lära mer?
Här är mina bilder för den som är intresserad.
Skapa rätt förutsättningar för att använda AI som student på ett effektivt och säkert sätt?
Jag fick frågan nyligen om hur vi kan man skapa förutsättningar för studenter att använda AI på ett effektivt och säkert sätt och det resulterade i en kort film på knappt 5 minuter.
Jag provade också att skapa en sammanfattning via NoteGPT och fick ut följande.
Sammanfattning
För att studenter ska använda AI effektivt och säkert behövs utbildning, uppdaterade kurser, och stöd för etisk användning.
Highlights
- 🧠 Utbildning i AI är avgörande för studenter.
- 📚 Kurser bör uppdateras för att inkludera AI-relevanta verktyg.
- 🤝 Stöd för etisk användning av AI är nödvändigt.
- 🚀 AI kan effektivisera studenternas lärande och öka genomströmningen.
- ⚖️ Tydliggör skillnaden mellan hjälp och fusk med AI.
- 🏫 Lärarutbildning om AI är viktigt för att stödja studenter.
- 💰 AI kan spara resurser och effektivisera arbetet inom utbildning.
Insikter
- 🧑🎓 Utbildning i AI: Studenter måste förstå grunderna och effekterna av AI för att kunna nyttja verktygen effektivt. Utbildning ska vara praktisk och tillgänglig.
- 🔄 Kursuppdateringar: Utbildningsprogram behöver anpassas för att inkludera AI-teknologier som är relevanta för den professionella marknaden. Det skapar en bättre koppling mellan teori och praktik.
- 🔍 Etisk användning: Det är viktigt att studenter lär sig hur AI kan användas etiskt i sina studier, vilket kan öka deras trygghet och effektivitet.
- 📈 Effektivisering av lärande: Rätt användning av AI kan leda till bättre studieresultat och ökad genomströmning, vilket gynnar både studenter och institutioner.
- ❓ Fusk kontra hjälp: Studenter måste utbildas om gränsen mellan att använda AI som hjälpmedel och att fuska, för att främja en sund lärandekultur.
- 👩🏫 Lärarutbildning: Lärare behöver själva utbildas i AI för att kunna vägleda studenter och integrera teknologin i undervisningen på ett effektivt sätt.
- 📊 Resursbesparingar: Genom att använda AI kan lärosäten effektivisera sina processer och spara pengar, vilket är viktigt i en pressad ekonomisk situation.
Transkribering – förbättrad
Här är en transkriberering som ärgjord av NoteGPT och sedan förbättrad med hjälp av ChatGPT.
Hur kan vi skapa förutsättningar för studenter att använda AI på ett effektivt och säkert sätt? Vi bör inte utgå från att studenterna redan vet hur verktygen ska användas. Jag har ofta hört från kollegor att studenterna snabbt snappar upp tekniken och använder verktygen på egen hand. Men jag tror inte att det är så enkelt. Vi måste hjälpa studenterna att förstå hur de kan använda dessa verktyg på ett bra sätt, och jag delar upp detta i tre huvudområden.
För det första: Vad är artificiell intelligens (AI) och hur påverkar det samhället? Studenterna måste förstå effekterna av AI på samhället i stort, och detta är något som är kursöverskridande. Samtidigt måste vi koppla det till de specifika programmen, vilket leder oss till den andra punkten.
För det andra: Kurser och program måste uppdateras för att matcha den teknologiska utvecklingen i samhället. En civilingenjör i arkitektur, till exempel, måste lära sig att använda AI-verktyg på rätt sätt, så att det matchar de krav och behov som finns på arbetsmarknaden när de tar examen. För att lyckas med detta måste undervisningen förändras i takt med den tekniska utvecklingen.
Slutligen, och detta är det absolut viktigaste: Vi måste hjälpa studenterna att lära sig hur de kan använda AI som en del av sitt eget lärande. Det handlar om att förstå hur de kan använda verktygen på bästa sätt för att utvecklas. Detta bör göras i kursform, men det behöver inte nödvändigtvis innebära traditionell föreläsningsundervisning. Kurser kan designas på olika sätt, och innehållet bör fokusera på hur AI kan användas på ett etiskt korrekt sätt för att effektivisera lärandet.
De etiska aspekterna är särskilt viktiga, då många studenter uttrycker osäkerhet kring hur de får använda AI-verktyg. Vi ser att AI kan bidra till att effektivisera studenternas studier och därmed kanske också öka genomströmningen. Samtidigt är frågan om fusk kontra hjälp central. Det finns en fin linje mellan att ta hjälp och att fuska, och här måste vi hjälpa studenterna att förstå skillnaden. Dessutom finns risken att studenterna blir lata och låter AI göra jobbet åt dem, vilket leder till att de själva inte tänker aktivt.
Vidare behöver vi även gå igenom eventuella AI-policyer för lärande. Om lärosätet har riktlinjer för AI-användning, måste dessa kommuniceras tydligt till studenterna. Det handlar om att klargöra vilka beslut som har fattats, vilka riktlinjer som gäller och hur arbetsrutinerna ser ut. Om AI kan hjälpa studenter med funktionsnedsättningar, är det vår skyldighet att använda dessa verktyg för att ge dem bästa möjliga stöd.
Det är också viktigt att visa konkreta exempel på hur AI kan användas i praktiken. Vi ska inte fastna i pedagogiska teorier, utan fokusera på att göra det så tillgängligt och användbart som möjligt.
Slutligen måste vi även utbilda lärarna och övrig personal. För att lärarna ska kunna hjälpa studenterna att använda AI på rätt sätt, måste de själva förstå verktygens potential. Därför är det nödvändigt att vi utbildar lärarna om AIeffekter på undervisningen. Även den övriga personalen måste utbildas för att de ska förstå hur AI påverkar lärandet, särskilt när de utvecklar olika stödsystem. Om AI kan effektivisera arbetet för både lärare och övrig personal, är det vår skyldighet att implementera dessa lösningar, särskilt i en tid där många lärosäten har en pressad ekonomi.
Sammanfattningsvis handlar det om att utbilda studenter, lärare och personal för att skapa rätt förutsättningar för att använda AI som en del av lärandet.
AI i forskarutbildningen – 240920
AI i forskarutbildningen var ämnet när Malmö universitet bjöd in till en fokusdag 240920.
Jag inledde med en föreläsning följt av en paneldebatt, omvärldsbevakning och en workshop med målet att hitta hur vi kan utveckla forskarutbildningen. Jag är mycket imponerad av Malmö Universitets arbete inom AI och lärande.
En av huvudpunkterna som kom upp är avsaknaden av nationella riktlinjer och vi var övertygande om att det borde vara en fråga för SUHF.
Här är mina bilder från introduktionen om någon är intresserad.

