Dagens middag blev knaperstekt kyckling. Den bli extra saftig när man gör en ficka under bröstskinnet och där stoppar man in en blandning av smör, vitlök, lök, salt, peppar och bacon. Snittar man låren två gånger så blir det extra bra. 1 timmer i ugnen på 225 grader och vips så har man en underbart god kyckling. Till detta åt vi matris och rårivna morötter.
Food: maj 2009 Archives
Här kommer ett samlat inlägg med hur jag tillagar mina kamben. Nedan räknar jag dagarna för att man skall äta dem på lördag eftermiddag.
- Beställ kamben hos din lokala handlare. Räkna med ca 2 Kg per plåt och räkna med 0.5 Kg per ätande vuxen om det är huvudrätt. Försök få färska kamben men är de frusna så fungerar det också. I Luleå beställer jag från ICA Kvantum och om man vill ha dem till helgen så får man beställa på tisdagar.
- Om kambenen är frusna så tina dem i kylen 1 dygn med start torsdag.
- Fredag morgon/förmiddag: Blanda ihop "rubben" (se recept nedan). Lägg kamben i en djup plåt och gnid in "rubben" ordentligt på båda sidor av kambenen. Det ramlar av en hel del "rubb" så återanvänd.
- Lägg de "rubbade" kambenen i stor plastpåse och gnid lite till genom påsen. Gnid lite fredag kväll och lördag morgon också.
- När det är dags att grilla dem så ta en djup ungsplåt och häll i 3 dl buljong samt 1 matsked "liquid smoke". Om du använder varmt vatten så kan du smälta buljongen direkt i plåten.
- Sätt på ugnen på 175 grader.
- Lägg i de råa kambenen så att de inte ligger på varandra.
- Täck plåten med aluminiumfolie. Om du inte hittar extra stor folie så skarva ihop två bitar. Folien skall sluta tätt runt hela plåten.
- Ställ in plåten i ugnen men var försiktig så att inte folien går sönder. Du kan köra två plåtar samtidigt om du göra en större omgång.
- Ångkoka kambenen i ugnen i ca 2 timme. Om du har två plåtar så byt plats på dem efter 1 timme.
- Plocka fram dem och servera med bakade potatisklyftor (om du har plats i ugnen eller har två ugnar som jag har). Till detta lite hemmagjord majonäs, sallad, rårivna morötter och bbq-sås.
- Njut!
Här är kryddblandningen jag använder när jag gör kamben. Eller i alla fall ungefär för jag brukar höfta en hel del i köket. Prova dig fram och säg gärna till om du hittar på en bättre blandning!
- 3 msk havssalt
- 2 msk rökt paprikapulver (detta kan man ta extra av!)
- 1 msk spiskummin
- 1 msk torkad oregano
- 2 tsk lökpulver
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk svartpeppar
- 1/2 tsk kanel
Här kommer lite bilder för inspiration:
Här är kambenen i sina påser precis efter de har blivit "rubbade".
Precis innan de skall in i ugnen.
Här är folielocket. Se till att det håller tätt.
2 timmar senare så ser de ut så här. Se så fint de krympt från benen.
En kambenshög som strax skall konsumeras av en hungrig Parnes familj :) Det där är ungerfär dubbelt så mycket som två vuxna och två barn (3,9) äter upp en varm dag.
Glöm inte en bentallrik!
Här är kryddblandningen jag använder när jag gör kamben. Eller i alla fall ungefär för jag brukar höfta en hel del i köket. Prova dig fram och säg gärna till om du hittar på en bättre blandning!
- 3 msk havssalt
- 2 msk rökt paprikapulver (detta kan man ta extra av!)
- 1 msk spiskummin
- 1 msk torkad oregano
- 2 tsk lökpulver
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk svartpeppar
- 1/2 tsk kanel
Blanda ingredienserna och gnid in det i köttet och låt ligga ca 24h så det drar in ordentligt.
Medan vi hade hantverkare hemma hos oss så passade jag och Oliven på att städa, tvätta, skura blöjhinken samt baka kokosplattor och en tigerkaka! Tyvärr blev tigerkakan lite misslyckad = degig :( Men jag tycker om den i alla fall :)
Och medan jag skriver detta sitter jag här och njuter av vår nya glasvägg! Vilken otrolig skillnad det blev i vardagsrummet. Vilket ljus!!!
Våra kokostoppar som blev kokosplattor :)
Medhjälparen! Lägg märke till öronskydden :)
Mums!
Idag lagade jag till en potatis och linssoppa. Jag tog inspiration från ett flertal olika recept jag hittade på nätet och resultatet blev följande:
Ingredienser för 3 lunchportioner:
- 5 medelstora potatisar
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 purjolök (om den är stor så tar jag bara det gröna, dvs halva ungefär)
- smör att steka i
- buljongtärning eller liknande. Jag använder Alpnärings grönsaksbuljong.
- ett paket bacon
- 2 dl röda linser
- creme fraiche, 1 stor sked per portion
- salt, peppar
- 1l vatten
- Skala potatisen och skär i tunna skivor (4mm tjocka)
- Strimla purjolöken (inte för smått, det skall synas efteråt att den finns i soppan)
- Hacka lök och vitlök
- Fräs lökarna och potatisen i rikligt med smör i en kastrull (2l)
- Häll på vatten och buljong, koka upp
- Låt puttra i 10 minuter
- Häll i linser och smaka av med salt och peppar (jag behövde inget av det faktiskt). Inte för mycket salt eftersom baconen har en hel del sälta.
- Låt puttra i 10 minuter till.
- Under tiden som soppan puttrar, skär baconen fint och stek den nästan knaprig.
- Häll upp soppan i skålar, häll på liten bacon och en stor klick creme fraiche.
Till detta serverade jag hemmabakat bröd gratinerat med ost.
Vill man hoppa över linserna så lägg till 2-3 potatis och ta hela purjolöken istället. Fast då blir det ju en potatis och purjolökssoppa istället :)
Här kommer en sen rapport från Valborgmässfirandet 2009. Som vanligt hade vi en mycket trevlig sillunch som Karin anordnade men massor av olika sillar och tillbehör följt av skitsnack i solen och senare lite grillning. En mycket trevlig tillställning. På kvällen drog vi vidare mot fyrverkeriet och jag kom i säng vid 2300.
Karin, värdinnan och hennes "karl" Gärdis!
Visst var detta en otroligt snygg infrysning av en flaska Mintu?!
Tjusigt!
En glad Jalle komme senare efter middagen. Löneslav ni vet som måste jobba ;)
Vid 17 kom Johanna och Oliven, lagom till grillningen. Lunchen som sådan brukar vara lite väl vild för att man skall ta med sig barn. Tovah var utlånad till någon kompis hela eftermiddagen och kvällen.
/me har precis varit och fikat i 4 timmar på Uni:k. Trevligt. Det blev en Balt, en cheesecake-bit och 2 cappuccino.