november 10, 2007

Bättre cyklar till folket

Omslagsbild.jpg

VINNOVA har initierat ett antal olika behovsanalyser för att få idéer till en satsning 2008 på forskning för bättre produkter och tjänster som underlättar vardagens för äldre människor.

En av analyserna gällde behovet av bättre cyklar. Resultaten visar att dagens cyklar har en massa problem, särskilt för äldre. Och att komfort- och säkerhetsproblemen har en minsta gemensam nämnare i form av sitthöjden, körställningen och instegshöjden.

För att komma tillrätta med dem så måste man närma sig ligg- eller sittcykelns geometri. Detta vet vi i HPVS men det gäller att sprida den insikten utanför vår lilla, än så länge, organisation.

Över 30 personer, varav många från HPVS, var med i projektet på olika sätt: Bo Dellensten, Oskar Juhlin, Jan-Inge Ljungberg, Frederik van den Walle och Lars Viebke. Och undertecknad som höll i det hela.

Krister Spolander

Intresserad av hela rapporten? Finns här http://www.liggister.org/Rapport_till_VINNOVA_071031.pdf

Sammanfattningen i rapporten:

Projektets syfte har varit att analysera behovet av komfortablare och säkrare cyklar för äldre, möjligheterna att åstadkomma detta, samt hur man ska få igång en sådan utveckling och forskningens roll i sammanhanget.

Bakgrunden är det ökade intresset för cykeln som lokalt färdmedel i tätort, en europeisk trend som på senare tid nått Sverige. En förutsättning för ökad cykeltrafik är bättre cykelinfrastruktur, men också bättre cyklar.

Cykelns grundkonstruktion är mer än hundra år. Utvecklingen har starkt hämmats av snäva internationella regler (för tävlingscyklar) som kommit att låsa fast ramgeometrin för hela cykelutbudet.

Tre olika aktiviteter har genomförts för att belysa behovet av bättre äldrecyklar: gruppdiskussioner med äldre cyklister, testcykling med en ny typ av cykel med förskjuten ramgeometri, samt ett expertseminarium med deltagare från cykelindustri, design och ergonomi, forskning och samhällsorgan.

I ett äldreperspektiv är det helt klart att dagens cykel är behäftad med många brister. Gruppdiskussionerna pekade på påtagliga komfort- och manövreringsproblem. Start- och stoppmomenten, frekventa i tätortstrafik, är besvärliga, körställningen obekväm med belastning på händer, armar och bakdel, och det höga insteget gör det med åren allt svårare att kliva upp på cykeln.

Säkerhetsanalysen visade en märkligt stark ålderseffekt, innebärande betydligt större relativ risk för allvarliga skador för äldre cyklister än för äldre gående och biltrafikanter, 2-3 gånger större.

Vidare framkom insteget som ett stort skadeproblem. Drygt en fjärdedel av samtliga vårddygn som skadade äldre cyklister behöver ta i anspråk är relaterade till på- och avstigning.

Det tycks finnas en minsta gemensamma nämnare för såväl komfort- som säkerhetsproblemen. Det är sitthöjden, körställningen och instegshöjden.

Den höga körställningen har minst två negativa säkerhetseffekter – fallhöjd och huvudets exponering vid en omkullkörning.

Kan man sänka sittpositionen, minskas fallhöjden. En mer tillbakalutad körställning med fötterna först minskar huvudets exponering.

Också komfort och manövrerbarhet blir bättre med sänkt sittposition. Testkörningen med på en sådan typ av cykel tyder på detta. Testcyklisterna rapporterade att stopp/start blev mycket enklare. Det var bara att sitta kvar och sätta ner fötterna. Manövrerbarheten blev bättre, särskilt i låg fart. Den upprätta körställningen upplevdes som bekvämare med mindre belastning på händer och armar än på en konventionell cykel.

Vikten var ett annat problem som påtalades. Cyklar är generellt sett för tunga för komfortabel hantering, tyngre ju äldre man blir.

Det finns stora möjligheter att tekniskt och designmässigt utveckla bekvämare och säkrare cyklar. En lång rad idéer i den riktningen diskuterades vid expertseminariet och gruppdiskussionerna. Det handlar om att komma tillrätta med sitthöjd, körställning och insteg, men också om många komponenter att förbättra funktionellt och ergonomiskt. Kraven tycks vara konstruktivt förenliga – en design som ger bättre komfort ger också bättre säkerhet.

Förutsättningarna för ett framgångsrikt utvecklingsarbete finns i Sverige. Avgörande är emellertid en samverkan mellan cykelindustri, tekniskt forskning, design och ergonomi och säkerhetsansvariga myndigheter. Det kan ske inom ramen för ett forsknings- och utvecklingsprogram.

Slutligen, konceptet ”äldrecykel” är säkerligen marknadsmässigt omöjligt, lika omöjligt som begreppet ”äldrebil”. Vad det handlar om är att lansera konstruktioner för människor som vill ha bekvämare och säkrare cyklar. Och sådana finns i alla åldrar.

Postat av Krister Spolander datum november 10, 2007 04:20 EM
Kommentarer

Se gärna min egen provkörning av Rans Fusion
http://www.parnes.com/hpvsblog/archives/001787.html

Postat av: Jan-Inge datum november 22, 2007 09:03 FM
Posta en kommentar









Kom ihåg personlig info?