Gruppfoto från senaste årsmöte
Söndagen den 1:a oktober har Tekniska Museet en temadag som har "speciella cyklar" som huvudtema, och vi som HPVS får som huvudattraktion ställa ut våra cyklar i en hel dag! Detta kan alltså bli HPVS största PR kupp i världens historia (ahum)!
Eftersom det handlar endast om en enda dag kan vi se detta som en träff där alla är välkomna. Alla (inkl. cykelhandlare) som har en eller flera speciella cyklar och som kan komma den dagen, läs vidare!
Alla som har en speciell cykel och som kan komma den dagen är välkommen att höra av sig snarast till mig. Jag behöver veta hur många cyklar som kommer, vi måste organisera detta så bra som möjligt. Har du en fin bild på din cykel kan du bifoga den. Även cykelhandlare är välkomna, bara deras cyklar är ovanliga.
Nu är det vår chans att visa cykelns mångfald och styrka inför allmänheten med stöd i ryggen. Tekniska Museet kommer att marknadsföra dagen till allmänheten, vi kan förstås hjälpa lite till också. Söndagen blir det stora evenemanget, men vi kan även träffas dagen innan också då vi redan då får tillgång till det rätt stora utställningsutrymmet vi får i Tekniska Museet. Men det går lika bra att anlända dagen själv, bara det är en bra bit innan kl. 1100 när dörrarna öppnas.
Som tema hade jag tänkt att kort redovisa cykelns historia i ett bredare perspektiv, allt eftersom en förening av historiska cyklar kommer att vara med också. Då kan vi redovisa hur det kommer sig att vår breda syn på cykeln inte finns i samhället, och att detta inte beror på tekniska brister. På samma gång förklara vi vad som är så roligt med cykling med större mångfald i tekniken. Detta tema kan finnas med i form av uppställningen av cyklarna (gammal till ung), en förklarande tidsskala med några nyckelfakta och i vår kommunikation. Vi får tillgång till fina verktyg:
- Vi får möjligheten att spela upp bildspel och video med stora projektorer på två stora väggar. Jag kan ta hand om bildspelet (skicka in intressanta bilder inkl. lite bildtext), om någon annan kan sammanställa en kortfilm (5min) med intressanta HPV klipp (historia, Battle Mountain, vardag etc)?
- Om vädret är bra finns också en innegård där vi kan erbjuda provturer.
- Om vi kan sammanställa en lite flyer/broschyr som vi kan dela ut på dagen kommer Tekniska Museet att trycka dem åt oss.
Låt oss ta tillvara på denna enastående chans. Kontakta mig om du kan vara med och hjälpa till.
/Frederik (dagens samordnare)
Anders på sin Hammartrike.
Nu är min andra trike färdig (den första!). Det är en Thunderboltvariant som jag kallar Hammartrike på grund av att den är lackad med hammarlack och sin dess höga vikt.
Jag valde ett 24 tums bakhjul för att den skulle bli lite smidigare. Sitsen gjorde jag av två 3 mm plywoodskivor som jag limmade ihop och bockade och täckte med polyesterplast. Sedan gjorde jag remsor av liggunderlag som jag limmade på sitsen och till sist klädde med ett överdrag av syntetiskt fårskinn som min mor sytt. Materialet används inom sjukvården för liggsårspatienter så det passar bra att ligga på :-).
Knucklarna har jag tillverkat av 2mm fyrkantsrör. Huvudröret är bockat, dock blev det 1mm tjockare än planerat, eftersom jag inte hittade någon som kunde bocka 2mm rör i Östersund.
All svetsning har jag utfört med en MIG-svets utan gas som medfört fula fogar och mycket slipning/spackling. I huvudsak är jag nöjd men lacken torkade inte som den skulle, kanske var den gammal, och svängradien kunde varit bättre. Den är kul att köra och jag tror det blir roligt på isen i vinter.
Stort tack till Göran Nicklason som fått svara på många frågor…
Nästa projekt blir utan tvekan en Velomobil om pappa ställer upp och sponsrar :-)
/Anders i Östersund
Johan Fohlin till höger... Foto av Ravn
Ravn Hamberg, köpenhamnare har kört Vätternrundan på sin M5 TiCa lowracer och kommer här med en rapport till oss.
Rapporten som är på danska finns även på Ravns egen blogg på adress www.hamberg.dk där man kan dregla över närbilder på hans fina TiCa. Vill du ha en likadan cykel som Ravn så är han även återförsäljare av M5 i Danmark och affären finns på adress www.sofacyklen.dk
Tack Ravn för en fin rapport!
Vättern Rundt 2006
Starten skulle gå kl 5.12 for liggecyklerne. Vi bliver sendt afsted som de sidste. Der var 9 liggecykler til start. Det var hyggeligt lige at snakke med de andre liggecyklister inden start, havde mailet med et par stykker så det var godt at få sat ansigt på. Vi rullede over til starten og blev sluset ind i startboksen. Starten gik 5.13 så forsinkelsen var til at overskue. Lige da starten gik var der lidt forvirring, enkelte kørte den forkerte vej, men fik vendt. De første 5 km var der en motorcykel der satte tempoet. Så fik varmet stille og roligt op. Der tilsluttede sig et par danske cykelryttere til vores felt, de var punkteret lige efter start. Da vi kom ud af Motala blev løbet givet frit.
Jeg havde fra starte bestemt mig for at prøve at få så god en tid så muligt. Ville under 10 timer, og skulle jeg være super optimistisk regnede jeg med 8:30. Taktikken var lidt svær at blive klog på, men jeg havde hørt at ruten i starten skulle være let, så skulle der komme en del bakker, og slutningen skulle være let igen.
Da motorcyklen forsvandt trådte jeg til og pressede cyklen op på lidt over 40 km/t. Der gik ikke mere end 30 sek så var Morten fra Danmark den eneste liggecykel i bagspejlet. Han holdt lidt tid men forsvandt så fra bagspejlet. Så kørte jeg mit eget løb. Vejret var perfekt, varmt og med masser af sol, og næsten ingen vind. Efter ikke ret længe begyndt jeg at hente de første cykler. Det skulle vise sig at det blev 300 km overhaling!!! Men det var nu ret tilfredsstillende at overhale op ad bakke med 40 km/t...Der kom mange OVVWW...VAAVVV!!!
De næste par timer lå min snitfart på 40 km/t. Ankom til depotet i Jönköping med over 15 minutter i reserve tid til at gennemføre på 8:30. Så humøret var godt. Men måtte dog bruge noget tid på at stå i kø for at få vand. Så afsted i fuld fart igen. Nu begyndt bakkerne for alvor og det høje udgangstempo havde sat sine spor. Men arbejde stille og roligt derudaf. Overhalede den ene cyklist efter den anden. Havde lidt problemer med de store grupper som fyldte hele vejbanen så for at overhale måtte jeg over i modsatte vejbane.
Da jeg nærmede mig depotet i Hjo besluttede jeg at stoppe efter vand. Men her var der en 30 meter kø for at få vand, så denne gang tog det laaannnngg tid... Det er ikke nemt, man kan ikke klare sig uden vand i varmen, men man vil hellere ikke spilde tid i en kø...
Jeg var også begyndt at få lidt ondt i fødderne. Havde til DM ødelagt mine Look klamper så trængte til nye pedaler. Så havde købt nogle Speedplay X1 samt nogle nye sko med kulfibersål. Jeg havde kun kørt 40 km i skoene inden løbet... og det hævnede sig! Havde faktisk ret ondt i fødderne, og det blev bare værre og værre igennem løbet!
Fra Hjo gik det på autopilot. Holdt et godt crusingtempo, men var ikke lige på toppen. På vej op ad en af de store bakker stod der en Vækkelsesprædikant og velsignede alle deltagerne. Desværre kunne jeg ikke mærke det på farten.
Sprang resten af depoterne over da jeg ikke ville risikere at stå i kø for at få vand. Da der var ca 50 kilometer tilbage kom kræfterne igen og jeg fik lidt mere fart på. Desværre punktede jeg pludselig, selvfølgelig var det oppe på broen over til depotet ved Hammersundet. Der var kun en smal cykelsti, så det var en noget stresset affære at lappe, mens cyklerne strøj forbi.
Kunne se at min tid nærmede sig de 9 timer og jeg var stadig i udkanten af Motala. Så der blev sat en slutspurt ind. Så drønede med fuld fart ind mod centrum. Der var mange der undrede sig hvor hvor den raket kom fra.... Men jeg havde travlt! Med en sidste slutspurt kom jeg i mål i tiden 8:59.
Det hævnede sig at jeg ikke stoppede for at få vand, havde kørt de sidste 20 km uden af få noget at drikke så var noget dehydreret. Mortens kæreste stod ved mållinien og fortalte at Morten kun var 25 minutter efter mig. Det blev en kort snak inden jeg satte kursen mod køerne ved vandposten så jeg kunne få noget at drikke.
Det var en stor oplevelse at kører Vättern Rundt. Løbet er super organiseret, og ruten er meget smuk. Der var 16000 deltagere, og det gjorde at der var kø en del steder, det kan nok ikke undgås, men vil man kører hurtigt skal der planlægges med det. Jeg kørte på min M5 TiCa Lowracer med en bagkåbe, gearingen var 50/34 foran og 11-21 bagpå. Det var en godt setup for mig, der var gear til at komme op ad de stejle bakker og gear nok til at sætte ny personlig hastighedsrekord med 75 km/t ned af en af bakkerne. Vil anbefale alle at kører løbet, det er en stor oplevelse! Nogen der vil være med til at kører under 8 timer næste år??
Venlig hilsen Ravn
Ravns läckra M5 TiCa lowracer
Samling inför starten men vem är vem? Johan Fohlin till höger men resten?
Planer på en HPV-DVD fylld med HPV-godis från året som gått har funnits sedan i våras. Jan-Inge och Olaf har tagit på sig att sköta redigering, bränning och distribution. Skivan ersätter höstnumret av Trampkraft. Så är det tänkt. Men om projektet ska bli verklighet behöver vi få in material. Därför uppmanar vi alla att filma, fotografera, spela in ljud, rita eller skriva om sommarens och höstens HPV-upplevelser. Vi drar inga gränser vid liggcyklar utan det kan handla om alla typer av muskeldrivna fordon.
Materialet (som kan vara i valfritt bearbetat skick) sänds till Jan-Inge, antingen på e-post, via CD, DVD eller laddas upp via FTP. Vi tar emot material efter hand som det blir klart. Utgivning av skivan är planerad till september. Kontakta Jan-Inge för detaljer.
Vad är intressant och roligt att dokumentera? Här några idéer:
• Ljudinspelning under en cykeltur. Vira in mikrofonen i en raggsocka och sätt fast på jackkragen. Kommentera din cykling och det du upplever längs vägen. Det blir vindbrus och flåsljud men mycket autentiskt och säkert en del roliga infall.
• Filma och berätta om dina favorittillbehör. Det kan vara en bra cykelväska, ett klurigt sätt att hänga cykeln i förrådet, ett finurligt verktyg, en bra vagn osv.
• Gör ett bildspel från en cykeltur i naturen eller till stranden. Spela gärna in ljud också.
• Intervjua dina närstående (familj, arbetskamrater osv) om hur de reagerar på att du liggcyklar och om de själva kan tänka sig att prova.
• När du lyckats få dem att prova - filma!
• Gör en rapport från din kommuns enastående eller miserabla cykelbanor. En trafikkulturgärning!
• Recensera din cykel (glöm inte att vara kritisk ;-)
• Skjut en instruktionsfilm, exempelvis hur man lagar något eller fixar ett problem.
• Dokumentera din privata cykelverkstad.
• Bilder, texter, filmer från tävlingar och motionslopp.
• Intervjua en motionscyklist på ståuppcykel om hans syn på liggcykling.
• Gör en reklamfilm för HPV Sverige.