Öppet brev till svenska staten som skänker 10 000:- i rabatt till den som köper en miljöbil.
Vet ni vad en miljöbil är?
Här är svaret!
Från vänster Quest, WAW och Leitra. Foto Frederik Van De Walle
Vi tycker mycket om velomobiler och har skrivit då och då om dem här: Velomobiler på vår blogg och vi har även en liten specialavdelning kallad Velomobil.se
Ett urval länkar till velomobilproducenter
Quest och Mango Velomobiel.nl
Leitra Leitra.dk
Alligt Alleweder Alligt.nl
Cab-Bike Cab-Bike.com
Trisled Sorcerer Trisled.com.au
Flevobike Versatile Flevobike.nl
Go-one http://www.go-one.de
Leiba http://www.leiba.de
Birk Butterfly http://www.speedbikes.ch
Bryan Ball överhuvud på största liggande nätcykeltidningen Bentrider online har fått blodad tand efter att ha följt och skrivit om de snabba liggisterna i många år. Nu ger han sig själv in i tävlandet och siktar på hastighetsrekordet på 200 meter flygande start på över 130 km/h. Bryan skriver själv om upptakten till äventyret i Wired http://www.wired.com/culture/lifestyle/news/2007/03/bikerecord_0330.
I söndags kunde tusentals stockholmsflanörer ta intryck av denna rullande hänvisning till websidan.
För dem som undrar över det lilla låsvredet framför sadelröret: - Cykeln är vikbar. Det görs genom att öppna låsvredet och vika bakgaffeln framåt. Därigenom blir cykeln hälften så lång. Då kan den medföras på exempelvis X2000 i en speciell axelväska. Det är annars omöjligt, som bekant.
Cykeln är emellertid ett tillfälligt substitut vintertid. De som såg den i söndags och klickar sig fram till vår hemsida, kommer att upptäcka att det finns mycket bättre alternativ i liggande format.
Krister Spolander
Det är inte bara liggcyklar som lockar för en testkörning. Olika former av kontakt på nätet måste också testas. Vi är några liggister som testar ett nätverk kallat Ning. Blir du med får du en egen sida med möjlighet att skriva, chatta, lägga ut bilder och filmer och hitta likasinnade. Vill du prova så gå in på adress http://liggister.ning.com.
Välkommen i nätverket
Vi kommer att ta en sväng ut på Djurgården förslagsvis, så glöm inte vevpartiet.
Våren är en månad tidigare än vanligt. Lägg handen på liggcykeln och känn vibrationerna, måste ut och rulla.
Utlyser därför en träff söndag 15 april kl 1000 på Medborgarplatsen.
Räknar med att köra ut till något trevligt ställe för lunch där vi kan diskutera kommande aktiviteter.
Välkomna
Krister Spolander
Hör gärna av er med förslag till aktiviteter (krister@spolander.se, 070-4217036)
HPV-Klub Danmark har fått ny hemsida och webmaster. Nye webmastern Torben Thellefsen har satsat på en Wiki och en ny webbadress (URL). En Wiki är en internetplats där alla kan bidraga med material. I detta fall krävs dock användarnamn och lösenord och medlemsskap i en dansk liggcykelförening. Sidornas namn och adress är www.liggecykelklub.dk. Vi önskar givetvis lycka till för de nya sidorna och Torben Thellefsen. Må sidorna leva och frodas!
En till lösning för världens transportproblem? Tikit är en ny ihopfällbar cykel av BikeFriday. Den gamla klassikern Brompton blir inte slagen när det gäller storleken på den hopfällda cykeln, men Tikit är definitivt smidigare att vika ihop snabbt. Verkar passa perfekt för den som alltid kommer en aning för sent för att precis hinna med bussen/tåget/mm..
Mer information hos tillverkaren www.bikefriday.com
Lånat från
www.recumbentblog.com
Foto: Flevobike
Under min senaste resa till mitt gamla hemland fick jag chansen att prova en GreenMachine!!!
Jaså, varför tre utropstecken? Jo, eftersom jag har fått vänta i 11år (!!!) innan jag fick möjligheten att cykla på den. Det ligger till såhär...
Greenmachine såg ut såhär för elva år sedan:
Många ville ha denna stilrena och läckra cykel som till synes aldrig skulle komma, aldrig förr var en icke-existerande liggcykel så poppis. Elva år senare har den kommit till slut och den är av samma koncept, men hela cykeln har gjorts om.
Design
Första intrycket jag får när jag ser den nya är att varje detalj verkar vara mycket bra genomtänkt och har fått en förstaklassig design. Det är som om BMW skulle ha kunnat gjord denna GreenMachine, kvalitén och bakgaffel påminner om deras kardandrivna motorcyklar i alla fall.
Ramen och sätet finns i tre olika mått, S, M och L , sittlängden finjusteras med sätet som kan glida 15cm på ramen. Man bara behöver skriva loss en skruv för att justera sittlängden, som dessutom nästan inte ändrar lutningen på ryggstödet när man justerar den. Det är också lätt att ändra lutningen på ryggstödet, och längden och lutningen på styrboomen. Mycket bra, både för eget bruk och för t.ex. uthyrning.
Foto: FVDW
Cykeln jag provade hade vanliga ekerhjul, i framtiden kommer snygga magnesiumhjul (se första bilden) och det rycktas om att de inte kommer att kosta någonting extra. Snyggt!
Att cykla på
Sätet ser mycket bekväm ut (ingen svettig rygg här) och jag sitter i alla fall jättebra. Cykelupplevelsen kan kort beskrivas såhär: stadig och tyst, rullar på mycket bra. Utmärkt helt enkelt. GreenMachine är faktiskt lite sportigare än jag hade förväntat mig (i klass med fifty-fifty modellen), och man kan justera lutningen på ryggstödet så pass mycket så att hållningen blir rent av sportig (<35°). På samma gång kan man för stadskörning ha den på 50°, en lutning som också är mest trivsamt för de flesta nybörjare.
Underhållsfri??
Utom för att pumpa däcken behöver denna ’maskin’ inget regelbundet underhåll. Detta är en mindre revolution i cykelvärlden överhuvudtaget. Man behöver inte längre vara en amatör cykeltekniker för att kunna njuta av fördelarna med att cykla. Skulle du få en punka, så kan man byta däck utan att behöva ta loss hjulen (fast dagens modell har inte fått den ensidiga framgaffeln än, den kommer i nära framtiden). Kedjan och växlarna är helt inkapslat och i stort sett underhållsfria. Växla gör man med en helt inbyggd Rohloff Speedhub med 14 växlar, en navväxel som inte behöver introduceras (… ok, den är den bästa som finns. punkt). En nybörjare behöver inte tänka på att växla tillbaka under inbromsningen, man bara växlar när man står stilla. Bromsa gör man med mekaniska skivbromsar, det enda man kanske behöver göra här är att skruva åt vajern ibland.
Mest tillgänglig...
Allting tillsammans gör att denna cykel är väldigt lätt att rekommendera till båda nybörjare och vana liggcyklister. Gentemot nytt folk är den enkel att förklara, och den ser inte ut som det är svårt att cykla med. Den är perfekt för att visa upp liggcykelkonceptet, den är stilren utan för många detaljer man kan störa sig på.
Det verkar som GreenMachine har allt för att vara en fröjd att cykla och äga i många olika omständigheter. Jag är imponerad helt enkelt.
...men inte tillgänglig
Men det kostar förstås. Den är inte billigt - 3420€ inkl. holländsk moms. Men med tanke på vad man får, inte omöjlig dyr heller. Hur många cyklar som har en Rohloff är billiga?
Sen är det också en fråga om det någonsin kommer att vara möjligt att få tag på en GreenMachine här i Sverige. Så långt jag vet finns ingen importör i Sverige i alla fall. Sen får vi hoppas att Flevobike också kan leverera inom en rimlig tid, nu har de i alla fall haft gott om tid för att förbereda sig…
Mer info om GreenMachine finns på tillverkarens hemsida
Cykeljournalisten (medmera) Bo Dellensten gav i början på 1990-talet ut flera utgåvor av en skrift kallad Cykelguiden där han listade alla cyklar på den svenska marknaden med priser, bilder och fakta plus en massa tips om cykling. Av diverse skäl fick den årliga utgivningen tyvärr läggas ner men nu är Bosse tillbaka på nätet. Jag klipper från Cykelguidens förstasida:
"Cykelguiden med köpråd, bilder och fakta om 600 cyklar
På Cykelguiden hittar du bilder och fakta om hundratals cyklar. Du får köpråd samt tips om underhåll och cykelvård. Cykelguiden ger råd om vardagscykling, semestercykling och lämplig utrustning. Du får även tips om hur man klär sig och utrustar cykeln när solen skiner och när det regnar, när det snöar och när det är ishalt på gatorna. Dessutom får du se bilder på cyklar de flesta svenskar aldrig sett förr, liggcyklar."
www.cykelguiden.nu
Här finns ovanligt mycket om liggcyklar, tillsammans med all annan cykelinformation, men behöver fyllas på med svenska handlare och importörer. Hör av er till Cykelguiden nu!