Fick ett mail i går. Och givetvis gör vi lite reklam!
Hej Jan-Inge!
Surfade in och kollade aktuella liggcykelaffärer.
Komplettera gärna med att vi alltid har flera liggcyklar hemma att prova
Öppettider enligt överenskommelse.
Just nu finns det Challenge Trike Alize, Seiran, Hurricane och Fujin att provcykla
Bifogar bild på en Fujin SL II som också är till salu om du vill lägga ut lite nytt på hemsidan.
Just den cykeln kan ju vara lite trevlig på Vätternrunda till exempel
Priset för den är 25842 Sek fritt Gånghester
Johan berättade i vintras för mig att det blir några tandemliggcyklar på rundan - skall bli roligt att se vad de kan prestera - för lite race blir det antagligen även om det är ett motionslopp.
Mvh
Karl
Karls Liggcyklar
0703 808 09 37
Se Karls hemsida http://www.liggcyklar.se
Vi har uppaterat vår lista över återförsäljare av liggcyklar www.liggister.org/iggcykelaterforsaljare.htm. Länk finns från vår köposäljsida www.liggister.org/buyandsell.html. Där finns också länkar till begagnatssidor i Nederländerna, Tyskland, Danmark och USA. Engelsmännens annonssidor finns på deras forum som hittas via http://www.bhpc.org.uk. Titta gärna också in på Cykelguiden http://www.cykelguiden.nu där nya cyklar finns listade.
Äntligen har holländska De Fietsfabriek kommit till Sverige. Det här är svenska Fietsfabrieks hemsida!
Den nyöppnade affären på Magnus Ladulåsgatan 29 i Stockholm finns på nätet: www.defietsfabriek.se.
Ny svensk liggcykelaffär i Gånghester utanför Borås. Jag citerar från hemsidan
http://www.liggcyklar.se
Känslan av effektivitet blir märkligt häftig på en liggcykel och ger dig en ny dimension av livet. Snabb och bekväm, det är ledorden för denna typ av cykel
Karls Liggcyklar representerar Holländska Challenge. Handbyggda liggcyklar som ligger i topp då det gäller kvalitet, produktutveckling och innovativ design. Valet av Challenge har vi gjort åt dig för att du enkelt skall erhålla det bästa marknaden har att erbjuda.
Börja ett bekvämare och snabbare sätt att cykla. Starta med en provtur hos oss på till exempel en Fujin, Hurricane eller Alizé (bild). Vi garanterar en upplevelse utöver det vanliga!
Hälsar
Karl och Ingrid
Ny affär för mig på nätet av tadpoletrikes http://www.stanga.cc. Verkar vara TW-bents men här kallas de Stanga. Sidorna är på svenska med svenska priser. Bra för oss som inte är så bra på utländska språk och valutor. Men det är väldigt lite information om säljaren, ingen alls faktiskt vad jag kan se.
En som är mer känd här är Dennis Pedersen i Stockholm som öppnat en webbbutik för cykeldelar. Dennis är en känd profil bland speciellt liggister i Stockholm där han ofta dyker upp med sin fina hembyggda tadpole.
Affär på den självklara adressen:
Bild ägd av Lars Viebke
Rapporten kring utvecklingen av kolfibertriken (prototyp och koncept och
förlängningen produktionsmodeller under namnet CarbonTrikes) är nu
publicerad!
194 sidor, 14,6MB i PDF-version:
http://www.carbontrikes.se/exjobb/exjobbsrapport_trike_viebke.pdf
alternativ server (kanske bättre)
http://www.viebke.nu/lars/exjobbsrapport_trike_viebke.pdf
Låt er inte skrämmas att det är en exjobbsrapport!
Den är på svenska, är relativt lättläst, rikligt illustrerad och innehåller
endast en begränsad mängd (förenklad) matte.
I rapporten beskrivs alla delar på en tadpole-trike och hur de skall
konstrueras eller väljas för att få till en så ändamålsenlig trike som
möjligt. Framförallt bör delen kring styrningen (den svåraste delen på en
tadpole) vara intressant för de som är intresserade av tadpole-trikes,
medans delen kring stabiliteten kan vara till intresse för
delta-trike-intresserade. Delen kring växlarna bör vara till intresse för
många liggister med småhjulta cyklar. Kolfiberintresserade kan även hämta en
del, både kring hur man tillverkar och beräknar.
Ladda hem rapporten, bläddra igenom, titta på bilderna, läs här och där det
som ni finner vara intressant och kommentera gärna!
Delar av informationen i rapporten kommer att läggas i en WEB-version under
www.carbontrikes.se
/Lars Viebke
www.carbontrikes.se
God fortsättning på 2008!
Gamla Stans Cykel har uppdaterat hemsidan med benäget bistånd från Björn
Fredberg, som vi också gratulerar till körkort igår.
Du upptäcker vår nya layout, men också en massa nyheter som bilder på
renoverade cyklar och länkar till alla våra leverantörer. Vi har pedaler
och clips med remmar från MKS. Färska bilder på nya modeller av cyklar
från Skeppshultcykeln kommer inom kort.
2008 års kalender innehåller 13 vackra bilder tagna av Henrik Fredberg.
Skriv gärna i vår gästbok så blir vi glada.
Välkommen på besök!
Martin o Lars-Åke
http://www.gamlastanscykel.se
VINNOVA har initierat ett antal olika behovsanalyser för att få idéer till en satsning 2008 på forskning för bättre produkter och tjänster som underlättar vardagens för äldre människor.
En av analyserna gällde behovet av bättre cyklar. Resultaten visar att dagens cyklar har en massa problem, särskilt för äldre. Och att komfort- och säkerhetsproblemen har en minsta gemensam nämnare i form av sitthöjden, körställningen och instegshöjden.
För att komma tillrätta med dem så måste man närma sig ligg- eller sittcykelns geometri. Detta vet vi i HPVS men det gäller att sprida den insikten utanför vår lilla, än så länge, organisation.
Över 30 personer, varav många från HPVS, var med i projektet på olika sätt: Bo Dellensten, Oskar Juhlin, Jan-Inge Ljungberg, Frederik van den Walle och Lars Viebke. Och undertecknad som höll i det hela.
Krister Spolander
Intresserad av hela rapporten? Finns här http://www.liggister.org/Rapport_till_VINNOVA_071031.pdf
Sammanfattningen i rapporten:
Projektets syfte har varit att analysera behovet av komfortablare och säkrare cyklar för äldre, möjligheterna att åstadkomma detta, samt hur man ska få igång en sådan utveckling och forskningens roll i sammanhanget.
Bakgrunden är det ökade intresset för cykeln som lokalt färdmedel i tätort, en europeisk trend som på senare tid nått Sverige. En förutsättning för ökad cykeltrafik är bättre cykelinfrastruktur, men också bättre cyklar.
Cykelns grundkonstruktion är mer än hundra år. Utvecklingen har starkt hämmats av snäva internationella regler (för tävlingscyklar) som kommit att låsa fast ramgeometrin för hela cykelutbudet.
Tre olika aktiviteter har genomförts för att belysa behovet av bättre äldrecyklar: gruppdiskussioner med äldre cyklister, testcykling med en ny typ av cykel med förskjuten ramgeometri, samt ett expertseminarium med deltagare från cykelindustri, design och ergonomi, forskning och samhällsorgan.
I ett äldreperspektiv är det helt klart att dagens cykel är behäftad med många brister. Gruppdiskussionerna pekade på påtagliga komfort- och manövreringsproblem. Start- och stoppmomenten, frekventa i tätortstrafik, är besvärliga, körställningen obekväm med belastning på händer, armar och bakdel, och det höga insteget gör det med åren allt svårare att kliva upp på cykeln.
Säkerhetsanalysen visade en märkligt stark ålderseffekt, innebärande betydligt större relativ risk för allvarliga skador för äldre cyklister än för äldre gående och biltrafikanter, 2-3 gånger större.
Vidare framkom insteget som ett stort skadeproblem. Drygt en fjärdedel av samtliga vårddygn som skadade äldre cyklister behöver ta i anspråk är relaterade till på- och avstigning.
Det tycks finnas en minsta gemensamma nämnare för såväl komfort- som säkerhetsproblemen. Det är sitthöjden, körställningen och instegshöjden.
Den höga körställningen har minst två negativa säkerhetseffekter – fallhöjd och huvudets exponering vid en omkullkörning.
Kan man sänka sittpositionen, minskas fallhöjden. En mer tillbakalutad körställning med fötterna först minskar huvudets exponering.
Också komfort och manövrerbarhet blir bättre med sänkt sittposition. Testkörningen med på en sådan typ av cykel tyder på detta. Testcyklisterna rapporterade att stopp/start blev mycket enklare. Det var bara att sitta kvar och sätta ner fötterna. Manövrerbarheten blev bättre, särskilt i låg fart. Den upprätta körställningen upplevdes som bekvämare med mindre belastning på händer och armar än på en konventionell cykel.
Vikten var ett annat problem som påtalades. Cyklar är generellt sett för tunga för komfortabel hantering, tyngre ju äldre man blir.
Det finns stora möjligheter att tekniskt och designmässigt utveckla bekvämare och säkrare cyklar. En lång rad idéer i den riktningen diskuterades vid expertseminariet och gruppdiskussionerna. Det handlar om att komma tillrätta med sitthöjd, körställning och insteg, men också om många komponenter att förbättra funktionellt och ergonomiskt. Kraven tycks vara konstruktivt förenliga – en design som ger bättre komfort ger också bättre säkerhet.
Förutsättningarna för ett framgångsrikt utvecklingsarbete finns i Sverige. Avgörande är emellertid en samverkan mellan cykelindustri, tekniskt forskning, design och ergonomi och säkerhetsansvariga myndigheter. Det kan ske inom ramen för ett forsknings- och utvecklingsprogram.
Slutligen, konceptet ”äldrecykel” är säkerligen marknadsmässigt omöjligt, lika omöjligt som begreppet ”äldrebil”. Vad det handlar om är att lansera konstruktioner för människor som vill ha bekvämare och säkrare cyklar. Och sådana finns i alla åldrar.
Azub Max foto Henry Holmstrand.
Henry Holmstrand liggist i Stockholm recenserar sin Azub Max i en rapport på engelska.
A much too detailed review of Azub Max
by Henry Holmstrand
Time for a new bike
Some of my commutes to-and-fro work used to end with a taxi fare. It would start with a flat tire and progress to dropped derailleurs, chain oil everywhere and parts spread all over the sidewalk. It was during one of these fire-and-brimstone events I decided to get a proper bent to replace my homebuilt widow maker.
What I was after was a tough 2x26” bike for good visibility in traffic, wide tire selection and good capabilities in snow and on forest trails. The choice fell on the Azub Max, a touring-type high racer manufactured in the Czech Republic. It is promoted as a MTB recumbent, and should serve well for commuting and touring. Azub seems to have a fair reputation for quality, not least considering the favourable pricing (<1500 euros for the base model in 2007). As it turns out, this is actually both true and false. Anyhow, I ordered one of these machines directly from Azub (base model), and so begun the long hardship of anticipation.
First impressions... last?
The bike came fully assembled in a rather large box. Only the seat had to be mounted, and handlebars and boom adjusted to proper angles and lengths. My specimen is fitted with over-seat steering to narrow the overall width for smooth cruising between crowded traffic lanes. Hence, I didn’t face any adjustment of the linkage for the alternative under-seat steering.
The first impression was good, but very puzzled. I had ordered a blue bike – the frame in the box was black and basically everything was wrong, although I was initially positively surprised by the general componentry upgrade. Immediate communications with Mr. Galla at Azub clarified that my bike had ended up in the Netherlands, due to a mistake by the freight company (which subsequently called my cell phone and apologized for the inconvenience). I would say that the Azub customer service is good – they respond quickly to e-mails and are available by telephone.
My blue bike arrived a few weeks later and everything looked jolly. Very solid feeling of it all. Perhaps not particularly sexy or elegant, but putatively durable. Ordinary bolts (“in-hex” or “imbus” to be adjusted with Allen keys) are used throughout and give a “serviceable” impression. The only negative about the appearance is the mudguards. The are made from flimsy and ugly silvery plastic... how about a nice glossy black for a more distinguished look? Otherwise the powder coat looks very nice, and the logos too. Plenty of bosses for various mounts and equipment is placed on the frame and helps with lights and cyclo computers. I was happy to see the sturdy rear rack with its very functional and attractive design – it is an extension of the main frame. The kickstand was different from the pictures on the Azub homepage, and probably remains in development as I write this. It is located on the rear axle, similar to the “Volae kickstand Gizmo” from Hostelshoppe.com. The kickstand and the base-model chain rings are the only parts of the bike that a well-known writer would call “sub par”.
Initially I had some problems with the boom length, as my X-seam measures about 117-119 cm. The boom was too short, but a new longer one was sent to me at no charge with a complimentary T-shirt ;). It is recommended that tall persons close to this X-seam ask for the longer boom. Further more, the headset was much too tight and had to be adjusted to avoid a creaking sound in tight turns, and to allow fingertip steering.
Getting to know each other
The rear suspension was something of a deal maker for me. Instead of the straight swingarm used in most Dutch bikes, Azub has developed their triangulated asymmetrical swingarm. They claim it reduces flex, and so far I have no reason to disbelieve that. It has a further advantage in that machine bearings of large diameter (about 3 cm) are used at the pivot, instead of the common bronze bushings or smaller diameter bearings. Looks good too. My bike came with the new frame, which has a pulley at the pivot. The sturdy pulley is mounted on a 1 cm steel axle with allowance for sideway motion to accommodate the chain line at all gears. Several suspension options are available, but I find the basic DV-22 adequate for all situations. No pogo, generally speaking, although this could occur for those reluctant to climb at high cadences. The front fork is a simple rigid MTB type, although several suspended forks are optional. The rear will take a disc brake and corresponding forks are of course available.
There was an extremely annoying noise coming from the rear of the bike every time I digged in for up-hills, wobbled sideways or ran over bumps. The bell was an unnecessary item since people would jump out of my way when hearing the CRACKs and POPs! This was present from day 1 and I initially suspected the seat. It almost made me crazy, and the suggestions from Azub on what to check did not help. Eventually I found the source of the problem – it was the pivot for the rear suspension. I took the whole package apart and gained a detailed knowledge of it.
The bearings are seated in the rear swing arm. Solid aluminum axles protrude from the bearings inwards and are seated in the center part, which is the mainframe mount. Something was not seated properly. I added grease and found that the noise was – FINALLY – gone when test riding. I would say that this pivot design has the potential to work very well, but I am not sure that it is extremely durable. This is because the chain-pulley axle (steel) is threaded into the aluminum axles. These threads hold the package together, and to me these threaded aluminum parts appears vulnerable.
I have regular linear-pull brakes, which are good and pass with no remarks. Sometimes I wish for a disc brake in front, and may retrofit one of these, but to be honest this isn’t necessary for most conditions including heavy-touring down hills. Without any load on the rack, I can brake hard enough to lift the rear wheel on gripping surfaces. One of the bolts came loose at the front brakes after some 300 km. During the disassembly I found no grease and no loctite on the brake stud – bad! I also discovered that the rear swing arm is slightly off-center during some brake pad adjustment. The wheel sits less than a millimeter from the bikes center line, but it is enough to be noticed.
The chain line is fairly clean and gives good performance. Stiffness of the frame is hard to judge, since I have a loooong boom and so put more stress on the tubing. My impression is that frameflex is of no consequence what so ever for the moderately strong rider who puts out a good spin on up-hills. This is a strong frame.
The Alivio gears work nice, luckily there are no twist grips here (personal preference, of course). They are a tad spongy. This is because the cables are completely routed in housing all the length from controls to derailleurs. A crispier feel would be achieved if cable stops were brazed to the frame, thus reducing the housing length and thereby elasticity. On the other hand, one won’t have to worry about dirt (and winter salt!) from the roads.
The seat is of Optima breed and comes in several sizes. It doesn’t stand out in any aspect since it is the basic hard-shell seat. The seat is attached to the frame with the Ideal Position System, a nifty contraption that allows quick yet robust repositioning of the seat with quick releases. It works quite well! I expect it to last and the seat cannot move from the designated position due to clever design. My only comment is that the lowest seat position is very hard to achieve. The lower quick-release lever becomes blocked by the seat itself, and it is hard to slide the seat down to the desired level due to the insufficient precision of the lower seat bracket.
With the new X-long boom I can recline sufficiently for rather “aero” performance, which is the most comfortable. The bottom bracket is place slightly higher than the seat, in my case some 5-7 cm higher, and makes for a comfortable position. Yet, sometimes I wish for the under-seat steering. The cockpit can be a bit cramped and my elbows would like to stretch out after a few hours into the ride. This is individual, and I am fairly tall so do your own math here. A tweener bar could possibly be a good complement, but I feel that the over-seat system “as is” works well. I also find the tilting stem useful, practical and functional. Best of all – the handlebar is solid and high enough for use when pushing the bike! Love this.
The large wheels are a big help in less-than-perfect road conditions, and I suspect that they make for a smoother ride. Best of all, I won’t have to bother with odd-sized tires! There is no problems fitting 50 mm winter tires. Unfortunatley, large wheels will also detract from the sporty feeling of some bents. They are definitely more sluggish in acceleration and steering response. The Azub Max is heavy at 16.6 kg minimum, my setup weighs in at 20-21 kg. Obviously, a few extra kilos won’t do much difference on commutes where I always carry some gear. Even in more spirited riding it is of moderate importance (again, do the math – e.g. at kreuzotter.de). The most effective speed gain would probably be to switch the Schwalbe Marathons for racing slicks. Personally, I enjoy the robust tires.
The high center of gravity, combined with the 26” wheels, yield a stable ride and good low-speed balance. I always feel safe and was struck by the ease of which ice-laden roads could be negotiated with studded Nokian tires. In better weather, the high-pressure Marathons (7 bar maximum) provide decent speed.
The bike responds well to high loads. Touring with 15 kg of gear worked like a charm, it actually behaves better with some extra weight on the carrier. I transported 30 L of water once in a plastic container. No problemo. At all. As a matter of fact, I am toying with the idea to fit low-riders on the front fork. That will work nicely on tour.
The final verdict is that the ride is good – not bad at all, but not outstandingly sweet either. This is the Volvo of recumbents – for better and for worse.
Summary
This is a good allrounder and I think it will serve me very well now when all the bugs have been worked out. The design is a good one, it is clean w.r.t. mechanics and service. As shown in the above, there are some problems with the quality control at the factory. In addition to the previously mentioned issues, there are a few misaligned mounting holes for ligths and so on, a snapped chain (for unknown reason), and imperfections of various sorts. The kickstand mount has already started to sag after just 1500 km. Evidently, the attention to details need to be sharpened. My conclusion is that the bike itself is of good quality, but that the apparel and small details are simply not mature enough to warrant perfect function or appearance. Admittedly, this is true for many recumbents.
I would buy the bike again provided that I could inspect and test ride that particular bike at a dealer. I would not buy over the internet. As an alternative, I would spend a little more to get a proven design from a larger manufacturer, or try and find a fairly new used bike of a good brand. However, it might be well worth to keep an eye at the further development of Azub. Future reviews from other customers are needed to get a statistical grip on the quality issues, which are bound to improve.
Positive
+Robust
+Not too expensive
Negative
-Some quality flaws
-A bit on the heavy side
More info at:
www.azub.cz
Figure 2. Note the over-seat steering and the chain pulley that deflects the chain slightly. Many more pictures can be seen at www.azub.cz
Jan-Inge på testobjektet, foto Charlotta Ljungberg.
Jan-Inge Ljungberg medlem i HPV Sverige och hängiven liggist har provat en Rans Fusion. En fusion mellan vanlig cykel och liggcykel? Hur bra är den? Läs artikeln här:
http://www.liggister.org/Rans/RansFusion.html
En diskussion har startat i forumet om recensionen:
http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=msg&th=4425&start=0&
Flevo bike tillverkas inte längre. Produktionen hos Ligfietsshop
Tempelman upphörde i november förra året. I en kommentar skriver firman:
(...) Although we still like the concept (- short chain, - front
wheel drive, - easily separable and so on), for many new
recumbent bike riders it is a too big step to decide to buy
one. Last years, the demand dropped to a level that is below
a commercial acceptable level. It became inevitable to
decide to stop professional production.
For the time being, Flevo riders don't have to worry that
they have to stop riding their Flevo prematurely because of
lack of replacement parts. The spring rubbers, brackets and
other specific Flevo parts are plenty available for the next
few years. Only the plastic trike luggage boxes are not
available anymore.
It was no easy decision to stop the Flevo production. Since
the beginning years, we are also Flevo riders. These wayward
models will always keep a special place in our hearts. It
would be very nice if continuation would be possible in some
or other way (d.i.y., workshops, hobby company or else). Of
course we want to cooperate with all our hearts.
Gerrit en Dineke
Tempelman Ligfietsen
Lars Viebke www.viebke.nu med stor erfarenhet från liggcykelvärlden och foldablevärlden testar på svenska foldablessidan http://www.liggister.org/swedishfoldables både nya A-bike och Biltemas vikis. Lars lovar att komma med en större jämförande test av dessa båda plus Brompton och Microbike också plus bilder. Men redan nu är det mycket läsvärt. Tack Lars!
Jan-Inge skrev:
Chockerande nyheter!
En ICE utan stödhjul
http://www.velovision.co.uk/cgi-bin/show_comments.pl?storynum=861
Lars svarade:
Intressant utveckling!
Samtidigt som allt fler tillverkare av tvåhjulta liggcyklar (HPVelotekniks
och senast Challenge) kompletter sitt sortiment med tadpoles (som är
betydligt mer komplicerade än tvåhjulingar rent konstruktionsmässigt, främst
styrningen, men samtidigt kanske mer lukrativt), väljer ICE att gå andra
vägen.
ICE har (mig veterligen) alltid byggt och sålt trikar, och då bara tadpoles.
På senare tid har dom riktat in sig på få standardmodeller (säljer inte
custumprismodellerna) för att få upp seriestorlekarna och därmed kunna hålla
lägre priser och samtidigt bibehålla eller förbättra kvalitén och
marginalerna. På ett liknande sätt har Greenspeed gjort omän behållt
produktionen av högprismodellerna. (Greenspeed började f.ö. med
tvåhjulingar, har helt gått över till tadpoles men verkar nu även ha
utvecklat en delta om man får tro Velovision.)
Med detta steg mot tvåhjulingar (visserligen bara än så länge) gör de ett
kraftigt avsteg från denna strategi. Visst kan de återanvända en hel del
från trikarna, tex bakpartiet verkar vara gemensamt med standarttrikarna,
troligtvis även stolen (även om en trike-stol och en tvåhjulingstol normalt
inte är identisk) samt vevpartidelen (bomen). Då kvarstår mellandelen och
styningen som visserligen är mycket enklare på en tadpole. Framgaffeln har
de troligtvis köpt. Styrgeometrin på den tvåhjuling de har valt är mycket
enkel så troligtvis var utvecklingstiden och utvecklingskostnaden minimal.
/Lars Viebke
www.viebke.nu
Bild copyright Gamla stans cykel.
Trevliga cykelaffärer kan vara svåra att hitta ibland. En av de trevligare är Gamla stans cykel i Stockholm http://gamlastanscykel.se/. Specialité Brompton, Brooks och Skeppshult. Cykelaffären fyller nu 90 år på lördag. Cykla dit och fira dem! Här är inbjudan...
*Hej
Du är hjärtligt välkommen jubilera med oss på lördag 21 april kl 14-17.
Stora Nygatan 20
Sveriges Jazzband underhåller när vi firar våra första två år och
butikens första 90.
Martin o Lars-Åke*
Grattis önskar Jan-Inge
En till lösning för världens transportproblem? Tikit är en ny ihopfällbar cykel av BikeFriday. Den gamla klassikern Brompton blir inte slagen när det gäller storleken på den hopfällda cykeln, men Tikit är definitivt smidigare att vika ihop snabbt. Verkar passa perfekt för den som alltid kommer en aning för sent för att precis hinna med bussen/tåget/mm..
Mer information hos tillverkaren www.bikefriday.com
Lånat från
www.recumbentblog.com
Foto: Flevobike
Under min senaste resa till mitt gamla hemland fick jag chansen att prova en GreenMachine!!!
Jaså, varför tre utropstecken? Jo, eftersom jag har fått vänta i 11år (!!!) innan jag fick möjligheten att cykla på den. Det ligger till såhär...
Greenmachine såg ut såhär för elva år sedan:
Många ville ha denna stilrena och läckra cykel som till synes aldrig skulle komma, aldrig förr var en icke-existerande liggcykel så poppis. Elva år senare har den kommit till slut och den är av samma koncept, men hela cykeln har gjorts om.
Design
Första intrycket jag får när jag ser den nya är att varje detalj verkar vara mycket bra genomtänkt och har fått en förstaklassig design. Det är som om BMW skulle ha kunnat gjord denna GreenMachine, kvalitén och bakgaffel påminner om deras kardandrivna motorcyklar i alla fall.
Ramen och sätet finns i tre olika mått, S, M och L , sittlängden finjusteras med sätet som kan glida 15cm på ramen. Man bara behöver skriva loss en skruv för att justera sittlängden, som dessutom nästan inte ändrar lutningen på ryggstödet när man justerar den. Det är också lätt att ändra lutningen på ryggstödet, och längden och lutningen på styrboomen. Mycket bra, både för eget bruk och för t.ex. uthyrning.
Foto: FVDW
Cykeln jag provade hade vanliga ekerhjul, i framtiden kommer snygga magnesiumhjul (se första bilden) och det rycktas om att de inte kommer att kosta någonting extra. Snyggt!
Att cykla på
Sätet ser mycket bekväm ut (ingen svettig rygg här) och jag sitter i alla fall jättebra. Cykelupplevelsen kan kort beskrivas såhär: stadig och tyst, rullar på mycket bra. Utmärkt helt enkelt. GreenMachine är faktiskt lite sportigare än jag hade förväntat mig (i klass med fifty-fifty modellen), och man kan justera lutningen på ryggstödet så pass mycket så att hållningen blir rent av sportig (<35°). På samma gång kan man för stadskörning ha den på 50°, en lutning som också är mest trivsamt för de flesta nybörjare.
Underhållsfri??
Utom för att pumpa däcken behöver denna ’maskin’ inget regelbundet underhåll. Detta är en mindre revolution i cykelvärlden överhuvudtaget. Man behöver inte längre vara en amatör cykeltekniker för att kunna njuta av fördelarna med att cykla. Skulle du få en punka, så kan man byta däck utan att behöva ta loss hjulen (fast dagens modell har inte fått den ensidiga framgaffeln än, den kommer i nära framtiden). Kedjan och växlarna är helt inkapslat och i stort sett underhållsfria. Växla gör man med en helt inbyggd Rohloff Speedhub med 14 växlar, en navväxel som inte behöver introduceras (… ok, den är den bästa som finns. punkt). En nybörjare behöver inte tänka på att växla tillbaka under inbromsningen, man bara växlar när man står stilla. Bromsa gör man med mekaniska skivbromsar, det enda man kanske behöver göra här är att skruva åt vajern ibland.
Mest tillgänglig...
Allting tillsammans gör att denna cykel är väldigt lätt att rekommendera till båda nybörjare och vana liggcyklister. Gentemot nytt folk är den enkel att förklara, och den ser inte ut som det är svårt att cykla med. Den är perfekt för att visa upp liggcykelkonceptet, den är stilren utan för många detaljer man kan störa sig på.
Det verkar som GreenMachine har allt för att vara en fröjd att cykla och äga i många olika omständigheter. Jag är imponerad helt enkelt.
...men inte tillgänglig
Men det kostar förstås. Den är inte billigt - 3420€ inkl. holländsk moms. Men med tanke på vad man får, inte omöjlig dyr heller. Hur många cyklar som har en Rohloff är billiga?
Sen är det också en fråga om det någonsin kommer att vara möjligt att få tag på en GreenMachine här i Sverige. Så långt jag vet finns ingen importör i Sverige i alla fall. Sen får vi hoppas att Flevobike också kan leverera inom en rimlig tid, nu har de i alla fall haft gott om tid för att förbereda sig…
Mer info om GreenMachine finns på tillverkarens hemsida
Cykeljournalisten (medmera) Bo Dellensten gav i början på 1990-talet ut flera utgåvor av en skrift kallad Cykelguiden där han listade alla cyklar på den svenska marknaden med priser, bilder och fakta plus en massa tips om cykling. Av diverse skäl fick den årliga utgivningen tyvärr läggas ner men nu är Bosse tillbaka på nätet. Jag klipper från Cykelguidens förstasida:
"Cykelguiden med köpråd, bilder och fakta om 600 cyklar
På Cykelguiden hittar du bilder och fakta om hundratals cyklar. Du får köpråd samt tips om underhåll och cykelvård. Cykelguiden ger råd om vardagscykling, semestercykling och lämplig utrustning. Du får även tips om hur man klär sig och utrustar cykeln när solen skiner och när det regnar, när det snöar och när det är ishalt på gatorna. Dessutom får du se bilder på cyklar de flesta svenskar aldrig sett förr, liggcyklar."
www.cykelguiden.nu
Här finns ovanligt mycket om liggcyklar, tillsammans med all annan cykelinformation, men behöver fyllas på med svenska handlare och importörer. Hör av er till Cykelguiden nu!
Photo courtesy Lars Andersen
En sida för oss som gillar vackra och bekväma cyklar. Dursley Pedersen gjorde klassiskt vackra och bekväma cyklar för hundra år sen. Nu har en annan dansk - Mads Rasmussen - gjort en sida som visar oss dessa vackra cyklar både då och nu och berättar hela historien http://www.dursley-pedersen.net
Hyperbike bild copyright Hyperbike
Vill du ha en helkroppsträning och samtidigt komma någonstans?
Här är kanske svaret?
Titta in på http://www.hyperbike.info och läs presentationen av denna nya skapelse som kanske snart går att köpa.
Snygg prototyp. Foto Stein.
Den gamla (tviste)frågan i liggcykelvärlden om vilket som är bäst: två eller tre hjul, försöker nu Stein(trikes!) lösa på ett elegant sätt. Varför välja när du kan få bägge alternativen! och till anständiga priser....
Tvåhjulingen som ska säljas som ett kit till trehjulingen Nomad Sport är nog ett initiativ från Steintrikeåterförsäljaren Bike Revolution i Österrike som vi som var i HPV VM i Ålborg känner igen som galningen som hela tiden körde Steintrikes på två hjul. Han hörde mig nog när jag sa att varför inte skaffa en tvåhjuling istället...
http://www.bike-revolution.at
Nyheten uppsnappad från Velovision (världens bästa cykeltidningen)
http://www.velovision.co.uk/cgi-bin/show_comments.pl?storynum=814
Mer information och länkar och bilder där.
Hej
Såg att ni sökte länkar och tips till de som säljer KMX Karts i Sverige.
Vi säljer över hela landet via vår Web butik www.sporttema.se eller direkt till kategorin www.sporttema.se/?cid=119894
Med vänliga hälsningar
Pierre Robèrt
Sporttema
Kalkbacken 14
374 37 Karlshamn
Tel: 0454 - 109 20
Mail: kundservice@sporttema.se
www.sporttema.se
Bild från Sportsinnovation AB.
Paul och Dawn Tidey i Tranås har äntligen introducerat KMX i Sverige. KMX gör tuffa och billiga tadpoletrikes för vuxna och barn. Några butiker i Sverige har nappat och säljer KMX just nu i Karlshamn, Örebro och Södertälje. Läs mer på Sportsinnovations egna sidor www.sportsinnovationab.com
Affärer i Sverige som säljer liggcyklar är det ont om. Vi har försökt lista affärerna här http://www.liggister.org/affair.htm.
The Greenmachine
Flevobike håller inte bara på med Versatile. Här kommer ett resultat av deras arbete. Greenmachine är en annorlunda liggcykel som presenteras på en designutställning i Nederländerna. I presentationen av liggcykeln tar man till stora ord som världspremiär och första helt inneslutna drivlinan som därmed blir underhållsfri. Här en länk till utställningen med Greenmachine en bit ner.
http://www.corrosia.nl//ccc.html?section=ccc)#=NL
Greenmachine är ingen ny skapelse här är en från 1996 som aldrig kom längre än så här.
http://www.ihpva.org/com/Flevo/flevo.green.jpg
En översättning gjord av Martin Anderseck från den nederländska pressreleasen:
On saturday, 3rd september the exhibition "Design uit de polder" starts where
"The Greenmachine" is a world premiere. It is the first time the prototype of
that recumbent bike concept can be seen in the public and for free. We'd like
to inform you and the fans of the Flevobike and invite you to the reading by
Johan Vrielink on 7th december (20:00). He'll inform about the unique details
of this new generation of recumbent bikes. You'll have the chance to ask
questions and to marvel at the details.
"The Greenmachine" is the first recumbent bike with a fully - maintenance-free
- enclosed chain drive. Furthermore the bike is made from aluminium which
makes it light and unable to rust. This recumbent bike is a world premiere
and can be seen for the first time in the exhibition "Design uit de polder".
The prototype has been developed by Flevobike Technology, which also produces
high value products in the micro-mobility area, and so bikes, too.
Location: Cultureel Centrum Corrosia/CBK Flevoland, Markt 7-11, 1354 AP Almere
Haven. http://www.corrosia.nl/
The exhibition lasts from 3rd december to 8th january 2006 and is opened from
tuesday to sunday from 12 am to 5 pm. Entry is for free.
The reading by Johan Vrielink takes place on 7th december, 20:00. Entry for
free, too.
uppsnappat på flevofanlistan
nya Fujin SL.
Challenge http://www.challengebikes.com fortsätter att bygga lättare och lättare låga cyklar. Nu är det dags för Fujin att komma i en ny version. Här i ett utförande på 8 kilo och med möjlighet att välja "u-bar"styre som på bilden. Fler nyheter är att vänta. Jag väntar t.ex. på en SL av lågräsern Jester. Men den kanske blir ersatt av NMEn?
Ravn i soffan! Nej det var visst Bram Moens fra M5
På danska kallas liggcykel för "sofacykel". Undrar då vad liggist kallas? sofist?
Jaja skämt åsido så drar Ravn Hamberg, köpenhamnare, igång återförsäljning av M5 liggcyklar på adress www.sofacyklen.dk. Som Ravn själv skriver så är det inte bara för soffliggare M5 har cyklar utan för de flesta smaker, snabba låga saker i lättare och lättare versioner (M5 lowracers), tandems och till och med en av liggcykelvärldens få hopfällbara liggcyklar M5 CMPCT och många modeller däremellan.
Lycka till Ravn
Janne Almqvist i badkaret ursäkta Quest.
Janne Almqvist vår lågflygande reporter tog med sig familjen till Dronten och testade Mango och Quest. Här är rapporten:
http://almkvist.se/Europa2005/Dronten.htm
M5 i Småland!
Jag kan meddela den glädjande nyheten att det numera går att köpa liggcykel över disk i Kalmar. Thomas Stenborg som har den nyöppnade Sportsonaffären, har utökat sortimentet med M5. Han börjar med 20/20 som med trippeldrev och Campagnolo Veloce-grejor ligger på 13 000 kr, vilket gör den till en av marknadens mer prisvärda cyklar. Fler M5-modeller kommer till nästa säsong.
Krister Spolander
15-17. Augusti arrangerade skaparen av Leitra, Carl Georg Rasmussen (CG) Leitras 25 års jubileum i Ganløse. Där var 12 olika Leitror med förare och tiotal andra liggcyklister som deltog. Leitra säljs mest i Tyskland och hälften som deltog var just tyskar. Andra hälften var mest från Danmark, en från Gotland och en från Finland. Medelålder var runt 55 år, väl spridd mellan 10 och 81 år.
På måndag kväll åt vi och hade bara hygge.
Tisdag cyklade vi tillsammans tio mil och åt en ekologisk middag. Höjdpunkt var nog en pianokonsert av tysk pianist/kompositör/Leitra förare, hon hade skapat en pianosonat för Leitra. Dessa stycken spelades för första gången för publik.
På onsdag cyklade vi en tur till Køpenhavn och tillbaka.
Några tuffa, bla CG, forsatter att fira genom att cykla 25 mil till VM i Jylland.
raporterar:
Tero
Här kommer några bilder:
Stor bild i eget fönster.
13 Leitror i ordning av ålder, 25 år till vänster, <1 år på höger. De sista fyra är Leitra Sport modeller, lite längre och lite mer aerodynamiska än originalformen till vänster.
Stor bild i eget fönster.
Cockpitaction bild, hoppas att de skulle se ut så här på vägar, att börja med. 4 Leitror per 2 bilar. CG leder klungan i Leitra cabriolet.
Stor bild i eget fönster
Cockpitaction2. Ännu bättre! 3-0.
Stor bild i eget fönster.
Det här blev väl lite för mycket patriotisk?
Stor bild i eget fönster
CG och fru.
Stor bild i eget fönster.
Nåt till Olaf. 3 +1 kombo.
Stor bild i eget fönster.
undrar vad alla tittar på?
Text och bild:
Tero
KMX för vuxna
Hej!
Jag heter Carl-Erik Ohlsson bor i Skövde och letar efter en Trike men priserna avskräcker.
Nu har emellertid den Engelska tillverkaren KMX tagit fram 2 ”Trikar” en för barn och en
för vuxna. Via mail har jag fått prisuppgifter lev. tider mm.
Priset för X Class (för vuxna) är £595 och för K Class (för barn) £255 frakt och VAT 17,5 %
tillkommer på båda. Den stora väger C:a 19,5 kg och den lilla c:a 16 kg.
Frakten är för 1 av varje £150, för 4 av varje £230 och för 10 av varje £380.
Pris i Sverige: Ex. 4 st av varje Class X (£595 x 4 + frakt + VAT) Class K( £ 255 x 4 + frakt + VAT).
Frakten för 4 + 4 är ca: £230 fördelat med ca: £120 på Class X och £110 på Class K.
I svenska pengar med £1=14 SEK blir priserna för 4 + 4.
4 st Class X i sverige 4x(595 + 120)x14 = 2860x14 = 40 040:- ; 40 040x1,175 = 47 047 SEK
4 st Class K i sverige . På samma sätt 20 440:- 20 440x1,175 = 24 017 SEK
Dvs 11 760 SEK för den stora Class X , och för den lilla Class K 6 000 SEK per st.
Beroende på ev intresse. Blir vi många sjunker priset
Trikarna levereras utan belysning, utan stänkskydd och utan pakethållare men det verkade som om stänkskydd tagits fram och kan då läggas till.
Den stora har 3x8 växellägen den lilla 1x5.
Färger; den stora i svart och den lilla i rött-
Hjulsatser till den stora som sänker vikten med 2,5 kg (låter mycket) sats utan slang och däck kostar ca: 1450 SEK.
Välkommen med anmälningar och frågor på nätet. freds@artech.se eller Tel 0500 – 48 19 89
Länk till tillverkaren KMX Karts
X class testad av Bentrideronline.com
K class testad av Bentrideronline.com
OBS detta är ett privat initiativ och HPV Sverige har inget med detta att göra, men vi tyckte det var ett trevligt initiativ så vi publicerar det här.
Sedan 27 juni 2005 representerar jag och Liggcykel.se inte längre Challlenge b.v. i Apeldoorn. Kunder och intresserade ombeds ta direkt kontakt med företaget. Liggcykel.se kommer att byta utseende och innehåll. I väntan på att detta blir klart kommer nuvarande information att ligga kvar, dock utan att uppdateras. Jag beklagar om förändringen orsakar några problem eller besvär.
Olaf Johansson
Liggcykel.se
Challenge har kommit med en ny låg modell kallad NME. Som gammal musikfreak trodde jag på en koppling till New Musical Express men man ska visst säga Enemy (fiende). Framhjulsdriven och med monoframgaffel och med kedjan som en triangel har den fått ett alldeles eget utseende. Om inte efterfrågan blir extremt stor så ska den bara byggas för tävlingar. På Cyclevision syntes den även med bakkåpa. Läs mer på http://www.challengebikes.com
Optima har putsat på sin Baron och kallar nu senaste modellen för Xlow. Vevhuset har flyttats och kedjelinjen har förbättrats. Vikten har reducerats med 30 procent men ramen har ändå styvats till.
NY MODELL är Cougar som är riktad mot Högräsermarknaden. 11 kilo fullfjädrad vikt.
Cheetah är ett gammalt namn för en ny modell. Ett alternativ för den som vill ha en lågräser men gärna lite bekvämlighet och manöverbarhet också.
http://www.optima-cycles.nl
M5 TiCa Low Racer
M5 känner av konkurrensen och sätter ihop en M5 lowracer av både karbonfiberkomposit och Titanium. Med standardkomponenter(?) ca 10 kilo och ner till 8,7 kilogram ska vara möjligt.
M5 Titanium City Racer
Ny lätt och snabb version av Schock proof med olika hjulstorlekar fram och bak.
http://www.m5-ligfietsen.nl
Alla bilder från tillverkarnas egna sidor
www.liggcykel.se säljer Challenge liggcyklar men försöker också att ge generell information om liggcyklar. Inför årets cykelsäsong har sidorna berikats med nytt material.
Dear friends
In the week 33, 2005 we can celebrate
the 25 Years Anniversary of
the Leitra trike/velomobile
– with a culture and sport week in Denmark.
In direct continuation we will ride to Aalborg for the HPV-World Championships.
The program for the Leitra Anniversary looks like this:
Monday August 15th in the afternoon reception in the Leitra workshop.
Tuesday 16th guided bike-tour Ganloese-Roskilde-Holbaek-Frederikssund-Ganloese, where we will visit Viking ships in Roskilde fjord, make aerodynamical measurements with our vehicles on a 4.5 %, 1 mile slope, visit the castle ”Svanholm” (a collective farm producing organic food products) and have an organic dinner together.
Wednesday 17th guided bike tour Ganloese-Hilleroed-Helsingoer-Copenhagen-Ganloese, visiting several fameous castles, sight seeing along the Oeresund coast and in Copenhagen.
Thursday 18th and Friday 19th we travel with our bikes/velomobiles to Aalborg, with one nights stop in Aarhus. Those who want to participate actively in the World Championships must register directly.
We will organize accommodation on camping fields and in hotels in the neighbourhood of the Leitra workshop. Just send a mail and let us know, what you want Leitra@leitra.dk
Best regards and see you in August
Carl Georg
Läs inbjudan en gång till på denna PDF-fil http://www.leitra.dk/25_aniversery_E.pdf
Leitras hemsida www.leitra.dk
Mer bilder från träffen i går. Torleif Jonsson och Mikael Skydt Seierup är fotografer. OBS stora bilder, lång laddningstid!
Nu (5 april 2005) länk till sida med bilder och en film från Jan Buschardt www.liggister.org/buschardt/kamil.htm
Torleifs bilder
Från vänster VK3, Kamil lägst i sin NoCom, Rowingbike, Konrad på M5 ShockProof.
NoCom är knappt högre än ramen på en Brompton! Jan-Inge förklarar något för Kamil
NoCom utan ryttare.
VK3 utan ryttare.
VK3 körd av Kamils flickvän. Mitt minne för namn är uselt så jag har givetvis glömt vad alla heter.
Mikaels bilder
Åh den där VK3an igen!
Jan Buschardt vill nog ha VK3 med undersätesstyrning. Jag också!
Torben Scheel webmaster för danska HPVklubben testar NoCom.
Detaljstudie VK3.
Styret är lite för långt och för nära magen på denna VK3.
Sätet som är integrerat går att sänka genom att byta till en mindre dämpare bak men då stiger pedalerna mot skyn.
VK3an bakifrån.
Dirk Bonne, Torleif Jonsson och Jan-Inge beundrar Velokraft NoCom
VK3an på yttersta randen av danska guldkusten med utsikt mot Sverige. Konrad från Polen håller i ordentligt för trillar den över kanten så är den i vattnet och jag vet inte om VK3an flyter än om den är lätt!
VK3
Idag hade Velokrafts VK3 premiärvisning i Köpenhamn. Kamil Manecki Velokraft hade med sig en VK3 och en Nocom. VK3 kan närmast liknas vid en M5 Schock Proof. VK3an går att få i olika storlekar. På bilderna är det en storlek S med styrstam storlek M. Sätet är maximalt upprätt och går att luta mycket mer bakåt. Styre går att välja mellan "Superman" som på bilderna och "Praying Mantis" smalt styre. I framtiden går det kanske även att få med undersätesstyrning. VK3 an går att få med olika hjulstorlekar upp till 650c.
Bilderna kommer i oordning. Hoppas ni ursäktar. Någon gång får jag sortera upp dem.
NoCom provsittes av dansk Optima Baron ägare.
VK3 här i det enda exemplar som finns än så länge. Hjulstorlek 406 mm. Sätet upprätat så mycket det går.
Styret är en storlek för stort storlek M på ram storlek S. Finnishen mycket vackrare än vad min kamera förmår återge.
NoCom har inget styre som går att fälla upp så att ta sig i och ur är inte lätt. Detta är NoCom nummer 1. Tio är sålda men detta elfte exemplar behåller Kamil.
VK3 vacker och lätt. Mikaels Velokraftracer2 i bakgrunden. Den långa bakkåpan till VKracer2 börjar tillverkas om ca 6 veckor och kommer att kunna innehålla lite bagage.
Jan Buschardt glad arrangör av dagens begivenheter. TACK Jan för goda wienerbröd, kaffe och ett fint arrangemang.
Torleif kom med fru ända från Göteborg till Köpenhamn men det var det värt när man får prova en NoCom. Kamil överväger att börja tillverka NoCom för längre personer som det är nu så är den lagom för personer som är 180 till 190 ungefär.
Framifrån är NoCom en NoSee (NoC) den syns knappt. Här lyckas jag köra den vilket inte var det lättaste.
Att nå ner till marken är inte svårt. Styrningen är svår, släpp styret och du trillar.
Men skratta måste man. Ge mig lite pengar och jag beställer en sådan här underbar maskin.
Torleif provar VK3an. Undrar om Torleif är på gång nu med kolfiber. Han frågade ut Kamil om hur man gör så vi får väl se.
Dirk Bonne gladast som vanligt fast han hade mycket svårt med NoCom.
-Äh jag tycker Python är mycket lättare att cykla, säger Dirk.
Så här nära var jag att provköra en Thys Rowingbike. Tyvärr behövde jag skor för lookpedaler annars går det inte att hänga kvar på pedalerna.
Bakom Rowingbiken testar Mikael Seierup en Challenge Fujin SL.
Ja det går fint Mikael. SL betyder SuperLätt och lite karbon är det här också men mest aluminium. Underbar finnish på denna också.
NoComs bakparti uppifrån.
NoComs styrinfästning uppifrån.
NoComs "nos". Justerbart vevparti några centimeter i längsled.
Futuristisk framgaffel på NoCom. Kolla plogen på ramen bakom framhjulet!
Snygg Fujin SL.
Dirk kollar in detaljer på VK3an.
Olika gaffelben på VK3an.
VK3s "Supermanstyre".
Detalj frambom på VK3.
Detaljbild på VK3ans frambom.
M5 Shock proof. Fullastad med Velokraftsäten som knappt väger någonting. Några säten vägde 465 gram. Kamil har utvecklat ett eget Trikesäte, lite bredare och mer skålat än ett vanligt säte.
Detaljbild på Fujin. Torleif lyfter för att kolla vikten. Troligen ca 9,5 kilo.
Fujins vackra säte i aluminium.
Alla fyra i marken när NoCom står stilla!
Vad är detta för en cykel? Svaret hittar du under Mahal i Liggcykelguiden.
Liggcykelguiden är vår avdelning där våra medlemmar recenserar sina och andras liggcyklar. Titta in och se och jämför olika modeller. Liggcykelguiden blir vad vi gör den till. Har du någon liggcykel du kan skriva om så gör det genast och skicka in till oss. Senast presenterade cyklar är Velokraft racer2 och Mahal. Dessa två kom in i dag i Liggcykelguiden och är bägge intressanta cyklar på olika vis.
Kan helt enkelt inte låta bli att tipsa om några små reklamfilmer även om några av er säkert redan sett dem.
Faktavärdet kan naturligtvis diskuteras men jag tycker ändå att dom är både fartfyllda och roliga. Om jag inte missminner mig hade Mats Nilsson en Lightning till salu men den är kanske inte riktigt så här snabb... http://lightningbikes.com/cyber.htm
Tero har "varnat" mig länge nu för en sportigare Leitra. Så då var det dags....
Inte så extrem som Teros små modeller antydde. Undersidan är inte täckt som planerades från början. Men längre nos och längre "svans". Läs mer på www.leitra.dk
Jag skulle aldrig ha sagt något om att det var tunt med nyheter nu ;-)
Vår favorittillverkare (varför hyckla? Det är bara att erkänna! Men glöm inte Cobrabikes) Velokraft www.velokraft.com har uppdaterat sina webbsidor en aning. Förutom drägelbilder på relativt nya NoCom se bilden så finns många nya bilder på bl.a. ny framgaffel för SWB, bakboxen, ny uppfällbar styrstam etc. Det finns även några teasers i form av kommande produkter som VK3 som kanske betyder nya framhjulsdrivna delbara deltatriken som vi visat spionbilder på i Trampkraft för några nummer sedan och en HighRacer som är redan beställd av Mikael Seierup och ny längre bakkåpa mer tänkt för tävling osv. Bilder på liggcykelsäten som är till salu finns numera också vilket man måste ha vetat om innan osv osv. Det är nog snart dags för ett besök i Polen...
Första kommersiella växlade enhjulingsnavet i serieproduktion snart. Det är förstås Schweiziska Schlumpf som gör det.
En liten serie tillverkas först och blir klar för försäljning i december. Till att börja med säljs enbart hela cyklar.
Mer information på Schlumpfs egna sidor
http://www.schlumpf.ch/uni_engl.htm
Hurricane som är en av världens mest sålda liggcykelmodeller fyller 10 år. Tillverkaren Challenge firar genom att visa upp nästa generation Hurricane, tillverkad i aluminium, kolfiber och titan.
Målet med projektet har varit att bygga en mycket lätt men ändå stabil Hurricane för bättre acceleration och toppfart. Cykeln som kommer att tillverkas parallellt med de traditionella Hurricanemodellerna väger 9,5 kg inklusive bakdämpare.
Fler bilder och mer info finns att få på nedanstående pdf-fil (1,3 MB):
www.challenge-recumbents.com/hurricane-20.pdf
Bild: Jack Halpern
Så finns den äntligen att köpa, monocykeln från Kina! Att cykla inuti hjulet istället för ovanpå är ett bra sätt att hålla sig i händelsernas centrum, det säger ju sig självt. Monocykeln byggs i aluminium och mäter 2008 mm i diameter. Vikt 38 kg. Toppfart anges till 20 km/h. Pris: 700 amerikanska dollar per cykel. Frakt tillkommer. Huruvida ett två meter högt cykelställ medföljer är okänt. Spekulanter kan vända sig till Unicycle Committee of China Bicycle Association, National Administration Sport, Weitu mansion room 406, C3 longtan road, chongwen district, Beijing, China. Nu väntar vi bara på recumbentversionen. Blir den månne oval?
En Quest med stort hjul?
Fredrik van de Walle vår lågtcyklande reporter fick besök häromdagen. Ymte kom i en prototyp till en Quest med 26 tums hjul.
Scoop SUV Quest
Just nu cyklar Ymte Sybrandy och Michel Terwisscha van Scheltinga i
Sverige, från Stockholm till Helsingborg (Måndag-torsdag).
De är på semester och har redan cyklat genom Tyskland, Polen, Litauen,
Lettland, Estland och Finland; 2600km i drygt två veckor. Det har gått bra
än så länge och dom är nöjda.
På besök hos Frederik norr om Stockholm, Bo Dellensten i mitten kom
också för att välkomna dem i Sverige. (red.) Michels Mango till vänster och Walles Waw till höger. Quest med stora hjul i mitten.
'SUV' Quest är den stora 'nyheten'. Den är en prototyp för att
testa hur bra det funkar med 26 tums hjul. Det rullar på bra och visar
sig vara mer bekvämt på dåliga vägar än 20 tums hjul. (Rullmotståndet på de
Schwalbe Big Appel är lägre än på vanliga 20 tums hjul... men
luftmotståndet ökar men är forfarande mycket lågt och funkar utmärkt på
resan).
Den imposanta och den sportiga ?? 'SUV' Questen ligger högre över
marken än en vanlig Velomobil (vanlig Quest +4cm). (red) Här bredvid Walles Waw.
Ser bra ut, eller hur?
Vändradie ligger emellan en vanlig Quest och en Mango. Om det blir nån
produktion vet de inte än.
Mikaels VK racer 2
Mikael vår danske reporter skriver i Liggcykelguiden om sin Velokraft racer 2. Mikael har tidigare skrivit om Evita och Velokraft racer 1 i Liggcykelguiden.
Amerikanska Bentrideronline har också nyligen skrivit om Velokraft racer 2.
Är du nyfiken på en liggcykel gå in och leta efter den i Liggcykelguiden. Har du någon liggcykel så skriv ihop något om den och skicka till Liggcykelguiden.
Kamil lyfter sin senaste skapelse till skyarna!
Velokraft börjar bli klara med sin ultralåga NoCom (Inga Kompromisser!). Mikael har bilderna
M5 sätter större hjul på på sin Shock Proof och kallar den Shock Proof 559
Cykelbilen Fantom
Nederländska Velomobiel.nl (http://www.velomobiel.nl/nl/nieuws2_nl.htm) uppmärksammar den svenska boken "Folkhemmets farkoster" av Claes Johansson, som handlar om svenska Velomobiler bl.a. den klassiska cykelbilen Fantom
Ritningar till cykelbilen Fantom går fortfarande att köpa hos
http://www.hobbex.se just nu för 42 svenska kronor!
Folkhemmets farkoster : om cykelbilen Fantom och andra fräsiga hembyggen
Författare: Claes Johansson
Förlag: Byggförlaget
Bandtyp: Inbunden Språk: Svenska
Utgiven: 200401
Upplagenummer: 0
ISBN: 9179882323
Kategori: Historia & Arkeologi / Historia och arkeologi / Kulturhistoria
Beskrivning:
Om cykelbilen Fantom och andra fräsiga hembyggen
I Claes Johanssons nya bok får du förmånen att tränga in i ett nytt märkligt universum fyllt av svenska bilbyggen – på två, tre och fyra hjul. Med och utan motor.
Resan börjar under andra världskriget. Med Cykelbilen Fantom. Tusentals unga män läste den eggande annonsen i Hobbyförlaget och senare Hobbex katalog. Tusentals beställde ritningen. Men bara några få lyckades. Legenden om den gäckande Fantom växte, generation efter generation. I Folkhemmets Farkoster får du läsa hela historien och se några livs levande Fantom – inklusive en unik vindtunnelanalys. Som bonus medföljer en originalritning av Cykelbilen Fantom! Därtill massor om hembyggda mc-bilar, vingliga nödåk med tvåtaktare och strömlinjer. Och sidspisar. Den tvåhjuliga bilen från Saabs bakgård. Lejonbrottarens Blixt Gordon-bil. Amfibienauterna från Helsingfors.
Kulturhistoria i överflöd. Massor av vansinnigheter, kul läsning och häpnadsväckande bilder.
Den holländska liggcykeltillverkaren Challenge satsar ordentligt på årets liggcykelutställning i danska Odense söndagen den 8 februari. Från fabriken i Apeldoorn tar Paul Voerman bland annat med sig sina senaste skapelser.
Allra nyast är 26/26"-cykeln Seiran som man just nu håller på att färdigställa det första exemplaret av. Det blir med andra ord premiärvisning! Seiran ersätter touringcykeln Distance som inte längre tillverkas. Exemplaret som ska visas i Odense har USS (undersätesstyrning) men modellen kommer även att levereras med ASS (översätesstyrning).
Nästa högintressanta cykel är den helt nya racern Fujin som Challenge beskriver som en mycket snabb komfortracer. Med sin 26/20" hjulkonfiguration och långa hjulbas (123 cm) är den designad för att hålla höga farter under långa sträckor.
Dessutom ges tillfälle att i verkligheten granska Mistral Deluxe som åtminstone på bild framstår som en av marknadens vackraste liggcyklar. Med sin inbyggda bakdämpning och v-formade bakswing från Taifunmodellen är den en ovanligt avancerad konstruktion.
Utöver dessa kommer Challenge att visa flera av sina mer kända och inarbetade liggcyklar.
För mer info om utställningen, läs tidigare artikel.
Merlin QF1
Jag fick ett mäjl från Torleif. Tack för tipset. Kolfiberliggisar står högt på önskelistan.
Hej Jan-Inge!
Här är den läckraste och lättaste liggcykel (ca 7.5 kg sägs det) som hittills tillverkats. Synd bara att de inte säljer den till allmänheten. Vill haaaaaaaa!!!!!!!!!
http://mypage.bluewin.ch/merlinbike/QF1.htm
Mvh Torleif
Länk till Merlins förstasida http://mypage.bluewin.ch/merlinbike
Velokraftracer 2 ram
Velokraft expanderar kraftigt. Från att ha varit ett enmansföretag är man nu tre stycken. Vi hoppas allt fortsätter gå bra. De produkter vi sett har alla hållit hög kvalité.
Nu närmast har Velokraft en ny modell på gång kallad NoCom som vi tror kommer i mars. Vi har några spionbilder. Dels en fullt fungerande modell i metall för
Testning av geometrin och en
teckning på den färdiga modellen.
Här finns även bilder på en lång, låg racer.
Spionbilderna tagna av Mikael Seierup.
Velokraft har även uppdaterat sin webbsajt men det är inte så mycket nytt förutom en del bilder och ett videoklipp
I det stora landet i Väst bortom Atlanten har man nyligen kommit upp (på?; ned?) med en ny variant på temat "fritidsleksak med avgasrör", även om de senare här blott simulerade. Den som vill se det ur alla vinklar och vråer ombedes klicka på bilden, som leder till en QTVR (Quicktime) fil[m] av c:a 1.2 Mb storlek.
Två nya trikes (trehjuliga liggcyklar) har dykt upp. Bägge av det lite ovanligare slaget. Dels en tysk velomobil kallad Leiba.
http://www.leiba.de
Och dels en amfibietrike kallad Autocanoe.
http://www.autocanoe.com
Bägge går att få med elektrisk hjälpmotor.
Challenge lanserar en ny 26/26"-cykel kallad Seiran. Modellen har samma bakswing med dold dämpare som Mistral Deluxe. Seiran levereras med såväl under- som översätesstyrning. När Challenge slutade tillverka sin tidigare 26/26" Distance, fick man plötsligt stor efterfrågan på cyklar med denna hjulkonfiguration, mestadels från Japan. Därför tog man fram Seiran vars konstruktion baseras på Mistral Deluxe.
Har du problem med vanliga cyklar? Den engelska tidskriften Velovision har satt ihop en Guide till speciellt behövande som vill cykla. Artikeln finns på adress
http://www.velovision.co.uk/cgi-bin/show_comments.pl?storynum=559
Guiden finns på sidan i PDF-format för nerladdning.
Uffe Hjordt Brink dansk tillverkare av Hjortdt/Bjällbycyklar har ny fin hemsida. Förutom egna specialcyklar är han nu nordisk generalagent för Challenge liggcyklar. In och titta på Hjordts egna sidor - ny hemsida men gammal adress!
http://hjem.get2net.dk/hjordt_specialcykler
Cykeln på bilden är en Hjordt Semilow USS >>>
Rohorns nya trehjuling
Bentrideronline troligen den bästa tidskriften för liggister online publicerar nästan dagligen nyheter på sin "Stop the Presses"sida. De senaste nyheterna är...
Ethical Consumer Magazine (http://www.ethicalconsumer.org) has called US Manufacturer Burley Bicycles the "Best Buy" for bicycle consumers that are interested in who profits from their purchases and how much damage was done to the environment while making them.
Rohorn now busy with a new lean steer FWD delta trike design.
http://home.mho.net/rohorn/
Greenspeed
new Ergo seats and new steering geometry
www.greenspeed.com.au
FOLDING RECUMBENT CONTEST CONTINUES
http://www.faltlieger.de/en/
Läs mer på http://www.bentrideronline.com och direktlänk till Stop the presses (STP)
www.bentrideronline.com har publicerat en spionbild på senaste varianten av Challenge Taifun som ska presenteras snart. Modellen ska intte ersätta den gamla. Bakhjulet är i 559-storlek till skillnad mot gamla modellens 406.
BROL skriver vidare om ICE experiment med att göra en Trice så lätt som möjligt. Och visar även en bild på Turners tandem T-4-2 med tre hjul på rad som vi redan har visat här.
Från Turner recumbents har skapat ett viss rabalder på nyhetsgruppen alt.rec.bicycles.recumbent ska det vara något bra med den här designen bråkas det om...
Läs mer på Turners egna sidor http://members.tripod.com/turnerrecumbents/products.htm