Nej, det handlar inte om någon bortglömd HPV-ritual utan om att skaffa ett kedjesmörj i gör-det-själv-klassen ...
Pyroparaffin
Istället för att olja sin cykelkedja kan man vaxa den. Det ger stora fördelar inte minst för oss som tycker man kan vara utan oljestänk på byxbenen.
För att vaxa benen förlåt kedjan kan man antingen plocka av kedjan och lägga den i ett bad med smält paraffin eller så köper man kedjevax på flaska. Detta vax droppas på kedjan ungefär som när man applicerar olja.
Flaskvax är alltså enkelt att få på kedjan men ganska dyrt. I synnerhet om man har en liggistkedja som är tre gånger så lång som en standardkedja.
Men det finns ett billigare alternativ – man kan koka ihop sitt eget kedjevax. Efter att man gjort det är det så här enkelt att vaxa kedjan:
Applicera pyroparaffinet till exempel med ett gummibehandskat finger eller liten pensel. Se till att även sidorna på kedjan får paraffin på sig.
Fram med tändaren och woosh! Akta luggen, däcket och sitsen. Bland annat. Sedan är det bara att veva fram lite mer kedja och fortsätta behandlingen.
Tänk på att rengöra kedjan noga från olja och smuts innan du vaxar första gången.
Varför tända eld på smörjan? frågar sig den intellektuelle. Om du inte gör det torkar paraffinet aldrig utan faller av i första gupp. Genom att kedjan blir varm smälts paraffinet och rinner in i kedjelänkarna. Troligtvis på ett bättre sätt än köpevaxet vilket ser ut att lägga sig utanpå länkarna.
Så här tillverkar du ditt pyroparaffin:
1 dl paraffin
1 dl teknisk bensin (heptan)
3/4 dl etanol (K-sprit)
Lägg paraffinet i en glasburk som ställs i ett vattenbad i en kastrull. När vattnet kokat en stund har paraffinet smält till en klar vätska. Ta av kastrullen från spisen och rör ner bensinen. Sätt på lock och låt svalna till paraffinet får en smörliknande konsistens. Rör därefter ner K-sprit till dess konsistensen blir yoghurtliknande. Blandningen är lätt grynig och burken måste omskakas inför varje användning.
OBS Nu har du förutom ett möjligt kedjesmörj en mycket brandfarlig substans. Behandla den därefter!
Hur mycket cyklar liggister under vinterhalvåret? Blir det bilkörning till jobbet när kylan kommer? Slutar vi cykla träningsrundan? Eller dammar vi av MTB:n? Gå in här och klicka för det alternativ som bäst passar in på dina vintercyklingsvanor.